16 Οκτ Sifnos Stoneware
Sifnos Stoneware
Ο 2ης γενιάς αγγειοπλάστης Κωνσταντίνος Καλογήρου γεννήθηκε στη Σίφνο τα τέλη του 19ου αιώνα. Νησί γνωστό σε όλη την Ελλάδα για την μακρά παράδοσή του στην κεραμική και για τον πυρίμαχο πηλό του. Ο Κωνσταντίνος έμαθε την τέχνη στο νησί και σύντομα μετακόμισε στο Μαρούσι για να εργασθεί. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε σύστημα ύδρευσης, το πόσιμο νερό μεταφερόταν από το Μαρούσι στην κεντρική Αθήνα σε πήλινα σταμνιά, πολλά από τα οποία έσπαγαν κατά την μεταφορά.
Ο Κωνσταντίνος ανακάλυψε ότι υπήρχε πρόσφορο έδαφος για παραγώγη και μαζί με την βοήθεια του μεγαλύτερου γιού του, Αντώνη, άνοιξε εργαστήριο κεραμικής στο Μαρούσι.Εκεί, μαζί με τους άλλους τέσσερεις γιούς του, καθιερώθηκαν φτιάχνοντας υψηλής ποιότητας πήλινα.
Το 1933 ο Αντώνης απέκτησε ένα γιό τον οποίο ονόμασε Κώστα. Καθώς μεγάλωνε ο 4ης πλέων γενιάς Κώστας, έμαθε γρήγορα τα μυστικά του επαγγέλματος και άρχισε να πειραματίζεται με χρώματα και άλλα είδη πηλού.
Το 1963 ο 4ης γενιάς Κώστας πήγε στην Αμερική όπου άρχισε να δουλεύει ως σχεδιαστής στο μεγάλο εργοστάσιο κεραμικής, Stangl Pottery. Ανικανοποίητος όμως από τη δουλειά μέσα σε γραφείο, δέχτηκε μια πρόταση για τη διαχείριση του εργοστασίου Chatham Potters με έδρα στο Νιου Τζέρσεϋ, το οποίο παρήγαγε υψηλής ποιότητας Stoneware. Εκεί, αύξησε την παραγωγή και τις πωλήσεις και το 1967 αγόρασε την επιχείρηση.
Στις Η.Π.Α. ήταν που ολοκλήρωσε την μετάβαση από τον παραδοσιακό κόκκινο πηλό, στον πιο ποιοτικό Stoneware πηλό. Ανακάλυψε ότι είναι ένα πολύ ανθεκτικό προϊόν που προσφέρετε για απεριόριστη δημιουργικότητα, ιδίως στον τομέα των ασυνήθιστων υαλωμάτων.
Λόγω περιορισμού στη χρήση φυσικού αερίου (απαραίτητο για το ψήσιμο του καμινιού) στο Νιου Τζέρσεϋ, αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Oswego του Κάνσας το 1976, μαζί με τη σύζυγό του Νίνα και τα δύο μικρά κορίτσια τους. Έμειναν εκεί 5 χρόνια, μετακομίζοντας πίσω στο Νιου Τζέρσεϋ όπου και έκλεισαν την επιχείρηση το 1984.
Ένα χρόνο αργότερα ο Κώστας και η Νίνα απέκτησαν ένα γιό, τον Αντώνη Καλογήρου. Το 1991 η οικογένεια Καλογήρου μετακόμισε πίσω στην Ελλάδα έπειτα από 30 σχεδόν χρόνια στην Αμερική.Ο Κώστας συνταξιούχος πλέον, ο Αντώνης σε σχολείο στην Αθήνα και αργότερα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ της Αγγλίας στην ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού. Ανικανοποίητος όμως από την μηχανολογία, αποφάσισε να μάθει την τέχνη του πατέρα του.
Έτσι, μόλις αποφοίτησε, ο Κώστας, η Νίνα, και ο Αντώνης μετακόμισαν στην Σίφνο όπου ξεκίνησαν μια οικογενειακή επιχείρηση υπό το όνομα Sifnos Stoneware.
Το 2006 άνοιξαν ένα εργαστήρι στο γραφικό χωριό του Αρτεμώνα της Σίφνου με την βλέψη να παράγουν ένα υψηλών προδιαγραφών προϊόν σε προσιτές τιμές. Η Νίνα τώρα ασχολείται με την υφαντική και φτιάχνει χειροποίητα είδη που συνοδεύουν τα κεραμικά.
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Αγία Άννα, Αρτεμώνας
Περιοχή:84003, Σίφνος
Τηλέφωνο:22840-33090
Ιστοσελίδα:sifnosstoneware.com
Αγία Άννα, Σίφνος
Η Σίφνος είναι νησί μεσαίου μεγέθους στις δυτικές Κυκλάδες. Απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα ή 80 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Έχει έκταση 73,942 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μήκος 15 χιλιόμετρα και πλάτος 7,5 χιλιόμετρα. Η ακτογραμμή της είναι περίπου 70 χιλιόμετρα, και έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκους.
Η Σίφνος έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του Νίκου Τσελεμεντέ.
γρανίτη, αργιλώδη ψαμμίτη λίθο ή σχιστόλιθους, ασβεστόλιθους κ.λπ. Περιέχει και ορυκτό πλούτο όπως μεταλλεύματα σιδήρου, χαλκού, μολύβδου, μαγγανίου, γαληνίτη, μαγνησίου κ.λπ. Στην αρχαιότητα περιείχε και μεταλλεία χρυσού και αργύρου καθώς και λατομεία “Σιφναίου Λίθου” από τα οποία κατασκευάζονταν περίφημα επιτραπέζια είδη όπως τα “σίφνια ποτήρια”.Γενικά το κλίμα της Σίφνου είναι εύκρατο και υγιεινό, όπως όλων των Κυκλάδων, και το έδαφός της είναι αρκετά εύφορο. Κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι δημητριακά, λάδι, κρασί, όσπρια, φρούτα, υφαντά βαμβακερά, είδη αγγειοπλαστικής, καθώς και πτηνοτροφικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Τα χωριά της Σίφνου είναι: Απολλωνία ( είναι η πρωτεύουσα και πήρε το όνομά της από τον θεό Απόλλωνα), Άνω Πετάλι, Εξάμπελα (που σημαίνει ξερά αμπέλια), Κάστρο, Κάτω πετάλι, Καταβατή και Αρτεμώνας (είναι το μεγαλύτερο χωριό και πήρε το όνομά του από τη θεά Άρτεμη). Παραλίες του νησιού είναι οι Καμάρες (λιμάνι), το Βαθύ, ο Φάρος, το Γλυφό, η Φασολού, τα Σεράλια, το Αποκοφτό, ο Πλατύς Γυαλός,τα Βρουλίδια και η Χερόνησος. Η οδική πρόσβαση στα Βρουλίδια γίνεται μόνο με 4Χ4.
Τα κύρια αξιοθέατά της περιλαμβάνουν το ενετικό χωριό Κάστρο, τον Προφήτη Ηλία τον ψηλό, τον Άγιο Συμεών (με θέα προς τις Καμάρες) το εκκλησάκι της Παναγίας Πουλάτης, τον αρχαιολογικό χώρο του Αγ. Ανδρέα και πάρα πολλά εξωκλήσια.
Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα
επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα