Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων

Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων

Το 2001 έντεκα γυναίκες  θέλοντας να διατηρήσουν τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές αλλά και να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα δημιούργησαν τον Συνεταιρισμό Παρακοίλων. Αφορμή για το ξεκίνημα ήταν  μια ενημέρωση του επιμελητηρίου της Λέσβου σχετικά με την γυναικεία επιχειρηματικότητα παράλληλα, όμως, έψαχναν και τρόπους για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα.

Είναι από τους πλέον δραστήριους γυναικείους συνεταιρισμούς στο νησί και μάλιστα, τα προϊόντα του Συνεταιρισμού έχουν αποκτήσει τέτοια φήμη, ώστε πολλοί καταναλωτές φτάνουν μέχρι το χωριό για να τα προμηθευτούν.Στον Συνεταιρισμό παρασκευάζονται παραδοσιακά προιόντα και τοπικές λιχουδιές όπως είναι τα γλυκά του κουταλιού και ταψιού , το ντόπιο λικέρ , οι χυλοπίτες ή τα “κθαρέλια”, όπως τα αποκαλούν οι κάτοικοι, όπως επίσης το Παρακοιλιώτικο Λαδοτύρι

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει φυσικά το ανθόνερο”νερατζάθ”, το οποίο παράγεται από τα φύλλα νεραντζιών. “Στην αρχή δεν το είδαμε ως οικονομική δραστηριότητα αλλά ως μια συλλογική δουλειά, που είχε αντίκτυπο στην κοινωνία, στην οικογένεια αλλά και στην προσωπικότητά μας” αναφέρει η κυρία Μαρία Γιαβάση, μέλος του συνεταιρισμού.

Παράκοιλα, Λέσβος

Γεωργοκτηνοτροφικό χωριό, χτισμένο σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, τα Παράκοιλα έχουν όμορφη θέα στον κόλπο της Καλλονής. Εδώ εδρεύει γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, γλυκά ταψιού, ανθόνερο, ηδύποτα, ελιές και λάδι, λαδοτύρι και ζυμαρικά. Στο ύψωμα Καστελάκι έχουν εντοπιστεί λείψανα κάστρου.

Ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές με αφετηρία το χωριό οδηγούν στο δάσος των Παρακοίλων (ανάμεσα στα Παράκοιλα και την Ανεμότια), όπου, μεταξύ άλλων, ευδοκιμούν η τραχεία και η μαύρη πεύκη, καθώς και σπάνια φυτά, όπως το ροδόδεντρο και η παιωνία. Τα Παράκοιλα έχουν 926 κατοίκους.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]