Filevia

Filevia

Η αιτία για να δημιουργηθεί η οικογενειακή μας επιχείρηση ήταν τα εύγευστα και δροσερά λικέρ από διάφορα φρούτα εποχής που έφτιαχνε η μητέρα μου στο χωριό Κάψαλα Στύρων Ευβοίαςπριν αρκετά χρόνια.

Η αφορμή για την επιστροφή των γεύσεων στην μνήμη μας, ήταν το κέρασμα που λάβαμε πριν τρία περίπου χρόνια στο σπίτι του αδελφού μου στο χωριό. Ήταν μια ξεχωριστή γεύση λικέρ που είχαν φτιάξει με παραδοσιακές συνταγές, από ολόφρεσκα ρόδια συλλεγμένα από τις ροδιές στο Νιμποριό, ένας παραθαλάσσιος μαγευτικός οικισμός στα Νότια της Εύβοιας επίνειο των Καψάλων. Από το σημείο αυτό άρχισε η …περιπλάνηση αναζήτησης παραδοσιακών συνταγών αλλά και παραδοσιακών προϊόντων απο χρυσοχέρηδες κατοίκους του χωριού, νοικοκυριά των γύρω περιοχών, αλλά και όλης της Εύβοιας! Έτσι ξεκίνησαν και οι πρώτες δοκιμές όλων αυτών των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων που θα μπορείτε σύντομα να προμηθευτείτε υπό την ονομασία και την εγγύηση ποιότητας «Filevia«!

«Δοκιμαστές» τα μέλη της οικογένειας μου και σιγά-σιγά οι πιο κοντινοί μου φίλοι. Σε αυτό το παραμυθένιο ταξίδι των αρωμάτων, των γεύσεων και της δημιουργίας, αρωγοί η σύζυγος μου Έλενα και τα δύο μου παιδιά Δημήτρης και Θοδωρής.

Έτσι απλά, αλλά με μεγάλη θέληση και αγάπη ξεκινήσαμε αυτό το όμορφο ταξίδι, ανακαλύπτοντας και αξιοποιώντας την τοπική παραγωγή των πρώτων υλών αρωματικών φυτών και καρπών. Παράλληλα δημιουργούμε συνεργασίες με ανθρώπους που με μεράκι αξιοποιούν την γη και τους καρπούς της δημιουργώντας αγνά παραδοσιακά προϊόντα.

Την ομάδα «Filevia«, αποτελούν ο Γιώργος, η Έλενα, ο Δημήτρης , ο Θοδωρής και τα συγγενικά πρόσωπα από το χωριό…!

Πληροφορίες

Διεύθυνση:Ταψί-Βρύση

Περιοχή: 34100 Χαλκίδα

Τηλέφωνο:22210 -82661, 6932603718

Ιστοσελίδα:www.filevia.gr

Κάψαλα, Εύβοια

Το πρώτο λικέρ που παρήγαμε ήταν το ξεχωριστό λικέρ Ρόδι από τα Ρόδια του Νιμποριού Ευβοίας. Επίσης το ξεχωριστό άρωμα της Αρμπαρόριζας που υπάρχει σε κάθε χαγιάτι του χωριού και όχι μόνο, ήταν η δεύτερη γεύση που έγινε πλέον λικέρ.

 

Περιοχή ολόκληρη στο χωριό μου, τα Κάψαλα, λέγετε «Δυόσμα». Σήμερα μπορεί να μην έχει το δυόσμο των παλαιοτέρων χρόνων αλλά υπάρχει σε κάθε σπίτι και κήπο αφού είναι αρωματικό φυτό με πολλές χρήσεις. O δυόσμος ήταν η επόμενη γεύση λικέρ.

«Το χωριό Κάψαλα βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Κάρυστο και μόλις λίγα λεπτά από την Κοινότητα των Στύρων. Μέσα από το χωριό περνά ο δρόμος Χαλκίδα – Καρύστου. Το όνομα Κάψαλα προήλθε από κάποια καψάλα στα γύρω βουνά, ιδίως στα ανατολικά, που έμειναν από κάποια μεγάλη και αποτεφρωτική πυρκαγιά. Δε γνωρίζουμε πότε πρωτοκατοικήθηκε το χωριό και από ποιους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνοι οι οποίοι κατοίκησαν πρώτοι ήταν οι Αρβανίτες.»

Η φρεσκάδα του λεμονιού της Ν.Εύβοιας και κυρίως των υπήνεμων περιοχών των Στύρων-Καρύστου δεν άφησε ασυγκίνητη την προσπάθειά μας να βάλουμε σε μια φιάλη, αλλά και να μοιραστούμε με όλους, αυτές τις υπέροχες αρωματικές γεύσεις του Λεμονιού.

Το άρωμα της Λουίζας που έχω στο κήπο μου ήταν η επόμενη στάση της πορείας ανάδειξης νέων γεύσεων και μετατροπής τους σε εύγευστα ποτά. Η αναζήτηση και η δημιουργία δεν σταματά… Έχουν δοκιμαστεί και άλλα τοπικά αρωματικά φυτά και καρποί για την παρασκευή λικέρ, όπως: Βασιλικός, Μέντα, Κυδώνι, Πορτοκάλι, Αρώνιακ.α. έρχονται πολύ σύντομα…

 

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]