Έρκυνα Κοιν.Σ.Επ.

Έρκυνα Κοιν.Σ.Επ.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) “Έρκυνα” δημιουργήθηκε από έξι δυναμικές γυναίκες από τη Λιβαδειά Βοιωτίας, γεμάτες πάθος για την τοπική γαστρονομία.

Με μεράκι και συνεχή έρευνα, δίνοντας έμφαση στη χρήση αγνών, τοπικών πρώτων υλών, οι γυναίκες αυτές παράγουν μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων, η οποία συνεχώς διευρύνεται με νέες, ενδιαφέρουσες και νόστιμες δημιουργίες.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Αγ. Θεοδώρων

Περιοχή: 32131  Λιβαδειά

Τηλέφωνο: 6978003614

Έρκυνα, Λιβαδειά

Η “Έρκυνα” είναι το ποτάμι που διασχίζει την πόλη της Λιβαδειάς και όλα τα χρόνια έχει αποτελέσει κέντρο των δραστηριοτήτων των κατοίκων της πόλης. Οι πηγές βρίσκονται στην τοποθεσία «Κρύα» της Λιβαδειάς. Η περιοχή είναι κατάφυτη και οι πηγές βρίσκονται μια αριστερά που ονομάζεται «χλια» και μια δεξιά που ονομάζεται «κρύα». Ο ποταμός ρέει στη μέση της πόλης με διαυγές καθαρό, κρυστάλλινο, χωνευτικό και εύγευστο νερό. Οι πλευρές της πόλης συνδέονται με παλαιά πέτρινα γεφύρια αλλά και σύγχρονα.

Στο παρελθόν η Έρκυνα χρησιμοποιήθηκε ως αποδέκτης βιομηχανικών και αστικών λυμάτων και απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι παρόχθιες χρήσεις να υποβαθμιστούν. Ο Δήμος Λιβαδειάς εκπόνησε ένα πλήρες σχέδιο ώστε να στρέψει πάλι την πόλη προς το ποτάμι, να δημιουργήσει κατά μήκος της Έρκυνας μία ζώνη αναψυχής και πολιτισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Στην περιοχή της Κρύας συγκεντρώθηκαν οι πρώτες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά την περιοχή. Κεντρικός στόχος του προγράμματος ήταν η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής της Κρύας και η ανάδειξή της σε πόλο έλξης, με συνοχή των χρήσεων και ενοποίηση τους γύρω από τις πηγές και κατά μήκος του ποταμού.
Η ανάπλαση της περιοχής την απομόνωνε από επιβαρυντικές χρήσεις ενώ ταυτόχρονα για την απορρύπανση του ποταμού, κατασκευάστηκαν συλλεκτήριοι αποχετευτικοί αγωγοί. Η χάραξη του δρόμου άλλαξε ώστε να γειτονιάζει με το ποτάμι.

Όλος ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε σε χώρους περιπάτου και αναψυχής, η βλάστηση της περιοχής εμπλουτίστηκε με φυτεύσεις, έγιναν συντηρήσεις και προσθήκες αρχιτεκτονικών στοιχείων. Αναδείχθηκαν στις όχθες του ποταμού ερείπια από παλιά βιομηχανικά κτίρια και συντηρήθηκαν παλιές τοιχοποιίες. Δημιουργήθηκε πλακόστρωτος αμφιθεατρικός χώρος εν επαφή με το ποτάμι, στον οποίο γίνεται η ετήσια λαμπρή εκδήλωση του ΠΑΣΧΑ της Λιβαδειάς.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]