Αρχοντικό Δρακόπουλου

Αρχοντικό Δρακόπουλου

Το αρχοντικό Δρακόπουλου χτίστηκε το 1906 και σήμερα λειτουργεί ως παραδοσιακός ξενώνας με την φροντίδα του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Ο Δανιήλ Δρακόπουλος ήταν Ζαγοριανός, αναζήτησε την τύχη του σ’ άλλα μέρη, χωρίς να ξεχάσει ποτέ τη γενέτειρα του.

Βρέθηκε στη Σμύρνη, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο του καφέ και έγινε ένας πλούσιος έμπορος, όπως δείχνει και το αρχοντικό που έχτισε. Ήταν παντρεμένος με την Κατίνα Κορδάτου, αδερφή του ιστορικού Γιάννη Κορδάτου. Με την Μικρασιατική Καταστροφή γύρισε πίσω οριστικά.

Άρχισε πάλι να ασχολείται με το εμπόριο καφέ, λειτουργώντας κατάστημα στο ισόγειο του αρχοντικού. Το αρχοντικό το κληρονόμησε ο γιος του Κωνσταντίνος. Σαν ξενοδοχείο άρχισε να λειτουργεί τη δεκαετία του ’60 με την ονομασία “Αιγαίο”. Στην πορεία το αρχοντικό άλλαξε χέρια, λειτουργώντας πάντα σαν ξενώνας, ώσπου στη δεκαετία του ’80 πέρασε στην κυριότητα του Δημοσίου και για πολλά χρόνια έμεινε κλειστό.

Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Ζαγοράς το ανέλαβε το 1998 και το ενέταξε στο πρόγραμμα ΙΕΑΟΕΒ II προκειμένου να το αναπαλαιώσει και να το μετατρέψει σε παραδοσιακό ξενώνα με σύγχρονες ανέσεις. Υστερα από σκληρή δουλειά και πολύ μεράκι το Δεκέμβριο 2000 εγκαινιάστηκε το νέο κόσμημα της Ζαγοράς. Ολες οι εργασίες έγιναν με προσοχή και σεβασμό στον χαρακτήρα του κτιρίου, ώστε να αναδειχθεί η ομορφιά του αρχοντικού.

Το αρχοντικό διαθέτει 5 δωμάτια, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα και το όνομα ενός λουλουδιού, από το κυρίαρχο χρώμα στη διακόσμηση. Έτσι τα δωμάτια ονομάζονται Ορτανσία, Κυκλάμινο, Γαρδένια, Τριαντάφυλλο και Αχίλλεια.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Ζαγορά
Περιοχή: 37001, Μαγνησία
Τηλέφωνο: 24260-23566
Ιστοσελίδα : arxodiko.gr

Ζαγορά, Πήλιο

Η Ζαγορά, το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου απέχει 47 χλμ ΒΑ από το Βόλο. Καταπράσινο, με νερά τρεχούμενα, αποτελείται από τέσσερις μεγάλες συνοικίες (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, Αγία Κυριακή, Άγιο Γεώργιο, Σωτήρα), δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη που το βλέπει από απέναντι πως πρόκειται για ένα συγκρότημα τεσσάρων χωριών.

Το τοπωνύμιο Ζαγορά έχει πιθανότητα σλαβική προέλευση και σημαίνει τον τόπο που είναι πίσω από το βουνό. Για αυτό και παλαιότερα όλα τα πίσω χωριά του Πηλίου τα έλεγαν «χωριά της Ζαγοράς», ενώ και το ίδιο το Πήλιο ήταν κάποτε γνωστό και ως «βουνό της Ζαγοράς».

Κι όσο για την ίδια τη Ζαγορά, αυτή ήταν παλιότερα γνωστή ως Σωτήρα, από την ομώνυμη μεταβυζαντινή μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη θέση της οποίας βρίσκεται σήμερα ο ομώνυμος ενοριακός ναός της επίσης ομώνυμης συνοικίας. Το χωριό συνοικίστηκε στη σημερινή του θέση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, με πρώτους, μάλλον, οικιστές τους κατοίκους ενός παλιότερου οικισμού που πρέπει να υπήρχε στη θέση Παλιόκαστρο, τρία περίπου χιλιόμετρα βορειανατολικά από το κέντρο της σημερινής Ζαγοράς, όπου είχαν βρεθεί αρκετά οικοδομικά λείψανα.

Η Ζαγορά μεγάλωσε με τον ερχομό και την εγκατάσταση προσφύγων και φυγάδων από όλη τη σκλαβωμένη στους Τούρκους χώρα.

Η Ζαγορά ωστόσο δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν αλλά και δυναμικό παρόν. Έδρα του ομώνυμου από το 1999, διαθέτει σήμερα μια οικονομία στηριγμένη κατά κύριο λόγο στην παραγωγή και εμπορία μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού της των περίφημων μήλων της «zagorin» της ποικιλίας ντελίσιους, που κατέκτησαν τις αγορές του εξωτερικού.

Σχετικές είναι και οι επιδόσεις της στον τομέα του αγροτουρισμού, όπου ξεχωρίζει ο γυναικείος συνεταιρισμός που παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται παραδοσιακά γλυκά, εδέσματα, ποτά, αποξηραμένα φυτά και καλλυντικά είδη, ενώ και στον καθαρά τουριστικό τομέα η Ζαγορά αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, ταβέρνες κ.α.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]