24 Μάι Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου “8 Γυναίκες”
Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου "8 Γυναίκες"
Η Αντιγόνη, η Δέσποινα, η Ερασμία, η Κούλα, η Κρυσταλλία, η Λαμπρινή, η Σύλβια και η Χριστίνα είναι οι “8 Γυναίκες”, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν τις “Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου”. Οι έξι από αυτές προέρχονται από τον κλάδο της κτηνοτροφίας – δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραγωγή γάλακτος και εκτρέφουν τις δικές τους αγελάδες με τον πιο φυσικό τρόπο – και οι δύο από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.
Η αγάπη των 8 γυναικών για το φρέσκο γάλα καθώς και η οικογενειακή τους παράδοση, τις ώθησαν να δημιουργήσουν μία ΙΚΕ, με έδρα το Γυναικόκαστρο στο Κιλκίς. Τα κριτήρια ένταξης στην ένωση ήταν αυστηρά, ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν στην ελληνική οικογένεια φρέσκο γάλα μόνο από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Έχοντας σαν πυξίδα τον τρόπο που φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους, κατάφεραν να παράγουν ένα πλούσιο, γευστικό και ελεγχόμενης παραγωγής αυθεντικό προϊόν. Ένα γάλα αγνό, φρέσκο. Το δικό τους γάλα, το γάλα “8 Γυναίκες”.
Το γάλα “8 Γυναίκες” παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Γυναικόκαστρου στο Κιλκίς, σε έξι συγκεκριμένες φάρμες. Οι αγελάδες που το παράγουν τρέφονται με τις πιο αγνές και φυσικές τροφές και δέχονται την φροντίδα των γυναικών κτηνοτρόφων, που έχουν οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα.
Η ποσότητα που παράγεται στις αγελαδοτροφικές μονάδες είναι συγκεκριμένη και ελεγχόμενη με αποτέλεσμα να ελέγχεται με αυτό τον τρόπο απόλυτα και η ποιότητά του. Φρέσκο, ποιοτικό και νόστιμο, πρόκειται για ένα γάλα φτιαγμένο από μητέρες για μητέρες: το γάλα που έδιναν και δίνουν και οι ίδιες στα παιδιά τους. Το γάλα “8 Γυναίκες”.
Διεύθυνση:Γυναικόκαστρο
Περιοχή: Κιλκίς
Ιστοσελίδα: https://www.8gynaikes.gr/
Γυναικόκαστρο, Κιλκίς
Ο λόγος για το Παλαιό Γυναικόκαστρο. Απέχει 15 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και 49 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν σήμερα τους 500. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σαρακατσαναίοι ή έχουν καταγωγή από τα χωριά Καρς του Πόντου.
Το Παλαιό Γυναικόκαστρο είναι γνωστό χάρη στο κάστρο του, τα ερείπια του οποίου δεσπόζουν σε έναν απόκρημνο λόφο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, και μοιάζουν να εποπτεύουν την περιοχή ανάμεσα στον Γαλλικό και στον Αξιό ποταμό. Το κάστρο χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο το 1328, με σκοπό την αναχαίτιση των βαρβαρικών επιδρομών, και ήταν ένα από τα πιο ισχυρά φρούρια της περιοχής.
Ο μύθος λέει μάλιστα ότι ήταν τόσο ισχυρό, που αρκούσε μόλις μία γυναικεία φρουρά για την υπεράσπισή του – αυτή είναι άλλωστε και μία πιθανή εκδοχή για το πώς προέκυψε το όνομά του. Η πιο διαδεδομένη – και ομολογουμένως πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή – είναι εκείνη που αφορά τον μύθο της περίφημης Μαρουλίας.
Ο μύθος της Μαρουλίας
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τούρκου γραμματικού Χατζή – Καλφά, όταν το φθινόπωρο του 1383 κατέφθασαν τα τουρκικά στρατεύματα του Εβρενός Γαζή στο φρούριο, αντιλήφθηκαν ότι διοικητής του ήταν μία γυναίκα με το όνομα “Μαρουλία”. Διόλου τυχαία, αφού φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης, οι άντρες κάτοικοι της περιοχής είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αναλάβουν οι γυναίκες την υπεράσπιση του κάστρου απέναντι στον τουρκικό ζυγό. Η Μαρουλία, χήρα του προηγούμενου διοικητή, οργάνωσε την άμυνα και πολέμησε και η ίδια ηρωικά υπερασπιζόμενη το φορύριο. Η αντίσταση των γυναικών κράτησε αρκετούς μήνες, πριν το κάστρο παραδοθεί τελικά στα χέρια των Τούρκων.
Από τότε το κάστρο ονομάστηκε Αβρέτ – Χισάρ, που σημαίνει“Κάστρο των Συζύγων/Γυναικών”
Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα
επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα