17 Οκτ Το Φτάσμα
Το Φτάσμα
Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Σέσκλου, ιδρύθηκε το 2008 στο Σέσκλο του νομού Μαγνησίας, με σκοπό την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την αξιοποίηση της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης του τόπου αλλά και την κληροδότηση της παράδοσης αυτής στις επόμενες γενιές.
Απαρτίζετε από 12 ενεργά μέλη τα οποία με μεράκι και αγάπη εργάζονται καθημερινά συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση του οικογενειακού τους εισοδήματος.
Ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Σέσκλου δραστηριοποιείτε στον τομέα της παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων με εξειδίκευση στην παραγωγή πάνω από 25 ειδών πίτας, η οποία είναι και το σήμα κατατεθέν της γαστρονομικής παράδοσης του τόπου. Παράλληλα παρασκευάζει γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, τραχανά, χυλοπίτες χωρίς την χρήση συντηρητικών ή μηχανημάτων.
Επίσης αναλαμβάνει την τροφοδοσία από επαγγελματία σεφ – μέλος του Συνεταιρισμού. Πρόσφατα, ο συνεταιρισμός ξεκίνησε τη δραστηριότητα του και στο χώρο της εστίασης με το άνοιγμα σουβλατζίδικου στο Σέσκλο.
Σέσκλο, Μαγνησία
Ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βόλου. Οι ανασκαφικές έρευνες του 20ού αιώνα (1901-1902, 1956-1977) στο λόφο Καστράκι και τη γύρω του περιοχή πιστοποιούν την κατοίκηση του χώρου από την Προκεραμική Νεολιθική μέχρι την Ύστερη εποχή του Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.).
Η μακραίωνη κατοίκηση της περιοχής οφείλεται στα εύφορα καλλιεργήσιμα εδάφη, την αφθονία νερού και την άμεση πρόσβαση τόσο προς τα ορεινά (Πήλιο) όσο και προς τη θάλασσα του Παγασητικού. Κατά τη Μέση Νεολιθική ο οικισμός απλώνεται στο λόφο Καστράκι (“ακρόπολη” ή Σέσκλο Α), αλλά και τη γύρω περιοχή (Σέσκλο Β και Γ) και φιλοξενεί 200-300 κατοίκους.
Η Μέση Νεολιθική ονομάζεται και πολιτισμός Σέσκλου, αφού εδώ καταγράφηκε για πρώτη φορά όλο το φάσμα των πολιτιστικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλία κατά τη χρονική αυτή περίοδο. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της χαρακτηριστικής για τη Μέση Νεολιθική γραπτής κεραμικής(ερυθρή σε ανοιχτόχρωμη επιφάνεια του αγγείου) στην “ακρόπολη” του Σέσκλου και η απουσία της από την “πόλη” του Σέσκλου.
Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τη διαφορετική οικιστική οργάνωση των δυο περιοχών εκφράζει πιθανότατα κάποια οικονομική και κοινωνική ανισότητα, που δεν είναι τυπική για την κοινωνία της Μέσης Νεολιθικής, αλλά εκδηλώνεται κατά τα τέλη της Νεολιθικής. Γύρω στο 4400 π.Χ. ο ακμαίος αυτός οικισμός καταστρέφεται, όπως και άλλοι θεσσαλικοί οικισμοί, από σεισμό που συνοδεύεται από φωτιά, αφήνοντας για 500 περίπου χρόνια εγκαταλειμμένα ερείπια, ανάμεσά τους και τα ερείπια ενός εργαστηρίου κεραμικής.
Η φωτιά σφράγισε για αιώνες τα καλύτερα δείγματα κεραμικής, ειδωλοπλαστικής, λιθοτεχνίας, σφραγίδων και κοσμημάτων της εποχής.
Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα
επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα