Τα Αυγερινιώτικα

Στο πανέμορφο, γραφικό και παραδοσιακό χωριό μας, τον Αυγερινό, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, υπάρχει μακρά ιστορία στο κάστανο. Υπάρχουν πολλές καστανιές (κάποιες ακόμη και 300 ετών!) μέσα σε οργανωμένα περιβόλια αλλά και πολλές άλλες – οι άγριες, όπως αποκαλούνται – σε έκταση αρκετών χιλιομέτρων γύρω από τον οικισμό. Πάντοτε αράντιστες, αγνές, μεγαλωμένες φυσικά, με μόνη περιποίηση το νερό της βροχής και το αραίωμα, ανασαίνουν, ευδοκιμούν και καρπίζουν δίνοντας τα πλέον γευστικά κάστανα τα οποία και εξάγονται συνήθως στην Ιταλία.

Από αυτά τα κάστανα, σπυριά και μαρόνια, πρώιμα και «του τσάρκου», φτιάχτηκε για πρώτη φορά, τον Οκτώβριο του 2014 η Μαρμελάδα κάστανο (με κομμάτια κάστανου) με τον διακριτικό τίτλο «τα Αυγερινιώτικα».

Η Μαρμελάδα είναι χωρίς συντηρητικά και περιέχει κομμάτια κάστανου, κάτι που τη διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα σκευάσματα κάστανου που κυκλοφορούν στην Ελληνική και ξένη αγορά.

Διεύθυνση: Αυγερινός, Βοΐου
Περιοχή:50002, Κοζάνη
Τηλέφωνο:6976403434, 6973946263

Αυγερινός, Κοζάνη

Ο Αυγερινός είναι ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις νότιες πλαγιές του όρους Βόιο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Κοζάνης.

Ο Αυγερινός ανήκει στον δήμο Τσοτιλίουκαι ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 386 κάτοικοι. Το παλαιότερο όνομα του Αυγερινού είναι Κωνστάντσικον.

Ο Αυγερινός είναι ένα από τα πιο φημισμένα Καστανοχώρια του Βοΐου. Βρίσκεται στην υψηλότερη ζώνη των ορεινών οικισμών. Μιας και είναι ένα μεγάλο σε έκταση χωριό, χωρίζεται σε 4 μαχαλάδες: τον Επάνω, τον Κάτω, τον Κατήδικο και τον Γυφτομαχαλά.