Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πορόιων

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ποροΐων

Ο συνεταιρισμός Γυναικών “Πορόιων” ιδρύθηκε το Μαιο του 1999 αφού προηγήθηκαν δυο σεμινάρια αγροτουρισμού 1200 ωρών από το πρόγραμμα Νow σε συνεργασία με το ΑΠΘ και μπροστάρη τον καθηγητή του ΑΠΘ Μάνο Βασίλη.

Έδρα του συνεταιρισμού είναι τα Άνω Πορόια ένα πανέμορφο χωριό Παράβλεψη στους πρόποδες του Μπέλλες. Οι γυναίκες που παρακολούθησαν τα σεμινάρια θέλησαν να  αξιοποιήσουν παλιές συνταγές χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες και από το όρος Μπέλλες όπου υπάρχουν σε αφθονία.

Ταυτόχρονα η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους θα πρόσφερε σημαντική κοινωνική διέξοδο αλλά και οικονομική συνεισφορά στο οικογενειακό εισόδημα. Σήμερα ο συνεταιρισμός έχει 10 μέλη, όλες αγρότισσες, οι γυναίκες εργάζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στα δύο εργαστήρια του Συνεταιρισμού.

Το ένα είναι στο κέντρο του χωριού, όπου υπάρχει και ένας καλόγουστος χώρος-καφενείο-εκθετήριο δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να δοκιμάσει προϊόντα και να κάνει τις αγορές του. Το άλλο εργαστήριο είναι έξω από το χωριό στη θέση “ελικοδρόμιο”, στον κεντρικό οδικό άξονα Προμαχώνα-Κιλκίς-Θεσ/νίκης, το οποίο δημιουργήθηκε το 2007 μέσω του προγράμματος Ο.Π.Α.Α.Χ. Σε έκταση που παραχώρησε ο δήμος Κερκίνης.

Ανω Πορόια, Σέρρες

Βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης, πολύ κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Νομού Σερρών, τα Άνω Πορόια. Κατέχουν επάξια τον τίτλο του πιο αγαπημένου ίσως σερραϊκού –και όχι μόνο- προορισμού, χάρη στη γραφικότητά τους, τη φυσική ομορφιά και το καλό τους κλίμα.

Μάλιστα, οι Τούρκοι μπέηδες, που είχαν εκεί τα εξοχικά τους, συνήθιζαν να τα αποκαλούν «Μικρή Κωνσταντινούπολη», ενώ οι γιατροί πρότειναν στους φυματικούς ως …θεραπεία, την «παραμονή στα Άνω Πορόια».
Ομάδες οικογενειών κατατρεγμένων, ήταν οι πρώτοι μετανάστες που αποτέλεσαν τους πυρήνες του πληθυσμού του χωριού στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν εκεί ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον πληθυσμιακό μίγμα.

Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μπέλλες ή Κερκίνη, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, αγναντεύοντας την κοιλάδα και τη λίμνη και διατηρεί μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που έφεραν οι βλαχόφωνοι Έλληνες από την Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, μαζί με τα ήθη και τα έθιμά τους, τα οποία «παντρεύτηκαν» άψογα αργότερα με την εγκατάσταση μικρασιατών προσφύγων το 1922.

Περπατήστε στα γραφικά καλντερίμια των «μαχαλάδων» για να «αφουγκραστείτε» την ιστορία του τόπου, συνομιλήστε με τους φιλόξενους κατοίκους και γευτείτε τις εκλεκτές νοστιμιές στις ταβέρνες της κεντρικής πλατείας και σε όλη την γύρω περιοχή, όπως τα λουκάνικα, η ψητή γίδα, το βουβαλίσιο κρέας σε διάφορες παραλλαγές και το τυρί από βουβαλίσιο γάλα, το ψητό γουρουνόπουλο αλλά και ψάρια από τη λίμνη.

Απολαύστε τον καθαρό αέρα στο αισθητικό δάσος με τα πλατάνια και τα άφθονα νερά, όπου βρίσκεται και χώρος αναψυχής με κέντρα εστίασης και επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με τις μοναδικές αγιογραφίες για να θαυμάσετε την απίστευτη θέα τόσο προς το χωριό, όσο και προς τη λίμνη Κερκίνη και τον κάμπο.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]