Γυναικείος Συνεταιρισμός Απειράνθου “Παραδοσιακά Υφαντά”

Filevia

Τα παραδοσιακά υφαντά είναι χειροποίητα δημιουργήματα των γυναικών του Συνεταιρισμού Απεράθου (Απείρανθος).

‘Ο Συνεταιρισμός Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών Απεράθου ιδρύθηκε το 1987 στην Απείρανθο της Νάξου, με πρωτοβουλία του Μανόλη Γλέζου, με σκοπό να διατηρήσει την παράδοση και να διαδώσει την τέχνη τις υφαντικής. Οι γυναίκες μέλη του Συνεταιρισμού εκθέτουν κάθε καλοκαίρι τη δουλειά τους στο εκθετήριο που διατηρούν απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας. Το χειμώνα προετοιμάζουν τις δημιουργίες τους στην αίθουσα υφαντών του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού, «γράφοντας» η κάθε μια τις ώρες εργασίας της. Η δημιουργίες των γυναικών βασίζονται πιο πολύ στο μεράκι τους που έχει γίνει πλέον χόμπι, και όχι στο όφελος.

Παρ όλες τις δυσκολίες, ο Συνεταιρισμός συνεχίζει να λειτουργεί χάρις στην επιμονή των μελών του. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου (Απείρανθος) και πρόσφατα παρέδωσε μαθήματα σε άνεργες γυναίκες του χωριού που αφορούσαν το διάσιμο, το περιμάτισμα και την τέχνη της υφαντικής γενικότερα, με τη βοήθεια του Συλλόγου Απεραθιτών της Αθήνας.

Απείρανθος, Νάξος

Από την πρώτη στιγμή που θα διασχίσει κάποιος τ’ Απεράθου, το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Φανάρι σε υψόμετρο 680 μέτρων στην Ανατολική Νάξο, θα μαγευτεί από τα σοκάκια, από το φως που αντανακλά στην πέτρα των σπιτιών και από τους ανθρώπους που θα τον υποδεχτούν.

Μια φορά ποτέ δεν είναι αρκετή για να γνωρίσεις τις ομορφιές αυτού του τόπου. Η επίσκεψη στα τέσσερα μουσεία, το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό, το Γεωλογικό και το Φυσικής Ιστορίας καθώς και στον Συνεταιρισμό Παραδοσιακής Τέχνης Γυναικών σε ταξιδεύει στην ιστορία και την παράδοση της Απειράνθου. Οι περίπατοι στις εξοχές του χωριού σε φέρνουν πιο κοντά με τη φύση και πάντα σε οδηγούν σε μια πανέμορφη βυζαντινή εκκλησία.

Δε θα μπορέσεις όμως να γνωρίσεις ολοκληρωτικά τ’ Απεράθου, αν δεν καθίσεις να συζητήσεις με τους κατοίκους του (1078 σύμφωνα με την απογραφή του 2001), να πιεις μαζί τους μια ρακί και αν είσαι τυχερός θα τους ακούσεις να στιχουργούν στη στιγμή τα γνωστά κοτσάκια τους.

Η Απείρανθος είναι ένα χωριό που παλεύει κόντρα στις δυσκολίες της εποχής να επιβιώσει και να διατηρήσει την παράδοσή της, χωρίς όμως οι κάτοικοί της να μένουν αμέτοχοι στα γεγονότα της εποχής μας. Η επίσκεψη στην Απείρανθο είναι η απόλυτη μέθεξη με την παράδοση και την αυθεντικότητα. Θα σας μείνει αλησμόνητη.