Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων

Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων

Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1998 από 21 γυναίκες του χωριού των Κοκκινογείων, χωρίς καμιά υποδομή και οι οποίες δεν είχαν καμιά εμπειρία σε θέματα συνεταιρισμού και επιχειρηματικότητας. Οι σκέψεις και οι στόχοι των γυναικών αυτών, ήταν η μετάδοση της παράδοσης που έφεραν από τις περιοχές των γονιών τους, στις νεότερες από αυτές γενιές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Ταυτόχρονα ήταν και μια προσπάθεια συμπλήρωσης του οικογενειακού εισοδήματός τους. Οι πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν στον συνεταιρισμό, ήταν και από την πρώτη γενιά των προσφύγων που γεννήθηκαν στον τόπο αυτό.

Μαζί τους συμμετείχαν και οι κόρες τους. Οι γυναίκες αυτές είχαν την γνώση των συνταγών για τα προϊόντα που σκόπευαν να κάνουν από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους που είχαν γεννηθεί στην Ανατολή, και είχαν συνηθίσει να τα έχουν στην κουζίνα τους σε καθημερινή βάση τουλάχιστον στα παιδικά τους χρόνια. Σήμερα η πρώτη αυτή γενιά έχει αποσυρθεί, μεταβιβάζοντας όμως τα μερίδια της στις εγγονές τους, καθώς κοντεύουν πια τα 80 χρόνια ζωής και αφού βέβαια έχουν μεταφέρει όλη τη πολύτιμη γνώση τους στις κόρες και τις εγγονές τους που παραμένουν στον συνεταιρισμό.

Για το μέλλον οι γυναίκες του συνεταιρισμού, έχουν σαν στόχους την εύρεση και άλλων παραδοσιακών συνταγών, από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από όπου και αν προέρχονται αυτοί (ντόπιοι ή πρόσφυγες) και η διάδοση των συνταγών αυτών στο ευρύ κοινό, η συνέχιση της παραγωγής και της παράδοσης στις νέες γενιές (σήμερα στον συνεταιρισμό συμμετέχουν γυναίκες από 25 ως 62 χρονών).

Σημαντικό για αυτές είναι η δημιουργία δυνατότητας σταθερής απασχόλησης για όλες τις γυναίκες του χωριού τους και θεωρούν τον συνεταιρισμό σαν έναν θεσμό εργασίας που θα αφήσουν στα παιδιά τους. Έτσι η συνεχής αύξησης της παραγωγής τόσο σε είδη όσο και σε ποσότητες είναι πρωταρχικής σημασίας εφόσον όμως είναι δυνατόν να είναι διασφαλισμένη η ποιότητα των παραγομένων προϊόντων.

Κοκκινόγεια, Δράμα

Τα Κοκκινόγεια βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Δράμας, κτισμένα σε υψόμετρο 140 μέτρων. Η πρώην κοινότητα Κοκκινογείων μαζί με τους οικισμούς Πηγών και Αγγίτη (καθώς επίσης και άλλα 11 χωρία) αποτελούν το νυν διαμέρισμα του δήμου Προσοτσάνης.

Τα Κοκκινόγεια είναι ένα χωριό με ιδιαίτερο κάλλος, καταπράσινο και με τον ποταμό Αγγίτη να ρέει τα πεντακάθαρα νερά του από τον ομώνυμο οικισμό μέχρι τον Στρυμώνα .Η πλούσια βλάστηση του οφείλεται ίσως στην μεγάλη υγρασία που δημιουργείται στην περιοχή ενώ οι μέσες θερμοκρασίες που επικρατούν είναι 34ΟC το καλοκαίρι και -2ΟC το χειμώνα.

Είναι κτισμένο στους πρόποδες του Φαλακρού όρους (υψόμετρο 2233 ) που είναι ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα από οικολογικής απόψεως βουνά της Βαλκανικής και έχει χαρακτηριστεί σαν βοτανικός παράδεισος από την μεγάλη ποικιλία της χλωρίδας αλλά και της πανίδας του. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βλέπουμε το Μενοίκιο όρος (υψόμετρο 1963 μέτρα)που χωρίζει τον Ν. Δράμας από τον Ν. Σερρών .Στην περιοχή γίνεται εξόρυξη λευκού μαρμάρου που εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι πρόσφυγες από Μ.Ασία, Πόντο, ανατολική Θράκη και σαρακατσάνοι, επίσης τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν και μερικοί πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική ένωση(Ελληνοπόντιοι).Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του δημοτικού διαμερίσματος είναι: Κοκκινόγεια 608 κάτοικοι, Αγγίτης 108 κάτοικοι και πηγές 77 κάτοικοι.

Το 1960 ο πληθυσμός στο σύνολο ήταν πάνω από 2000 άτομα, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα χωριά μεταναστεύοντας σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη αλλά και σε αστικά κέντρα της Ελλάδος για αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Στο χωριό υπάρχουν δύο δημοτικά σχολεία τα οποία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης μαθητών. Το ένα σχολείο είναι νεοκλασικό κτίσμα του 1907 και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης και εάν δεν επισκευαστεί σύντομα θα καταρρεύσει. Το δεύτερο κτίστηκε το 1960, αυτό είναι σε καλύτερη κατάσταση λόγω του ενδιαφέροντος του προέδρου και του τοπικού συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος έτσι οι λιγοστοί μαθητές του χωριού μετακινούνται καθημερινά με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στα σχολεία της Προσοτσάνης για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]