Κέρανθος

Κέρανθος

Κέρανθος (κερί + ανθός) είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι της Αστυπάλαιας για να ονομάσουν το υλικό με το οποίο η μέλισσα σφραγίζει την κηρήθρα όταν την γεμίσει με μέλι.

Το μέλι μας είναι θυμαρίσιο και δεν επιδέχεται καμίας επεξεργασίας. Είναι πολύ πλούσιο σε γυραιόκοκκους και ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του οργανισμού. Με σεβασμό στις παραδόσεις, τις καθημερινές συνήθειες, τις γευστικέ προτιμήσεις του νησιού, με πολύ αγάπη και μεράκι η Έλλη Σαμπατακάκη δημιουργεί για την Κέρανθος, με προϊόντα εποχής της Αστυπαλίτικης γης που παράγονται απο δικές μας οργανικές καλλιέργειες ή είναι αυτοφυή. Γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, τουρσάκια και σάλτσες που θα σας ταξιδέψουν, τα προϊόντα Κέρανθος είναι χειροποίητα δεν περιέχουν γλυκόζη, χημικές, συντηρητικές ή χρωστικές ουσίες.

Παραδοσιακές σπιτικές χειροποίητες μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού από φρούτα που παράγονται βιολογικά στην πλούσια γη της Αστυπάλαιας, σπιτικά λικέρ, βότανα, σαφράν, κουλούρια, Θυμαρίσιο μέλι Αστυπάλαιας και πολλά ακόμα προϊόντα από την ¨τράπεζα των θεών” της Δωδεκανήσου!

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Αστυπάλαια

Περιοχή: 85900, Δωδεκάνησα

Τηλέφωνο: 22430 -62003, 22430-61243

Αστυπάλαια

H Αστυπάλαια (ή Αστροπαλιά) είναι νησί του Αιγαίου με 1.238 κατοίκους (απογραφή 2001). Κατά μία άποψη, το νησί ονομάστηκε έτσι (άστυ + παλαιός) από τους Δωριείς κατοίκους του, οι οποίοι βρήκαν στην περιοχή ίχνη παλαιότερου οικισμού των Φοινίκων, κατά τους ισχυρισμούς “κάποιων” αρχαιολόγων. Η Αστυπάλαια ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά στέκει ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Οι κάτοικοί της λέγονται Αστυπαλίτες ή Αστροπαλίτες.

οι περισσότεροι αχθοφόροι κατά την περίοδο ακμής της Σύρου κατάγονταν από την Αστυπάλαια ο χαρακτηρισμός «αστροπαλίτης» ξέπεσε έτσι ώστε να σημαίνει γενικά τον “χαμάλη”. Αυτό όμως είχε και συνέχεια, επειδή οι αστροπαλίτες αυτοί δεν ήταν ούτε δημότες αλλά ούτε εγγεγραμμένοι στα μητρώα του λιμένος Σύρου έφθασε ο όρος αστροπαλίτης να σημαίνει παράλληλα και εκείνον που δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

Το 1881 η Αστυπάλαια υπάχθηκε στον Καζά (επαρχία) της Καλύμνου, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 22 Απριλίου του 1912, οπότε και καταλήφθηκε από τον ιταλικό στόλο κατά τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο του 1911-1912. Τελικά, υπό ιταλική κατοχή παρέμεινε μέχρι την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα το 1948.

Εκτός από τη Χώρα που είναι η πρωτεύουσα, υπάρχει ένα ακόμη χωριό που ονομάζεται Ανάληψη (παλιά ονομασία Μαλτεζάνα ή Μαρτιζάνα) και απέχει δέκα χλμ από τη Χώρα. Εδώ βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Τους καλοκαιρινούς μήνες κατοικείται και το Λιβάδι, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα. Ένας ακόμη μικροσκοπικός οικισμός βρίσκεται στα ΒΑ του νησιού και λέγεται Βαθύ. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο είναι το κάστρο της Αστροπαλιάς που αποτελεί κατάλοιπο της Ενετοκρατίας.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]