Η Μικρή Λάκκα Σούλι

Η Μικρή Λάκκα Σούλι

Ο συνεταιρισμός προέκυψε μετά από ένα σεμινάριο που έγινε, υπό την αιγίδα της ΕΤΑΝΑΜ, στην περιοχή το 1995. Ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσει η πρωτοπόρα επιχείρηση.

Αρχικά ο γυναικείος συνεταιρισμός ξεκίνησε με 24 γυναίκες και στεγαζόταν σε χώρο κάτω από το δημαρχείο. Τα πρώτα 2-3 χρόνια ήταν παρά πολύ δύσκολα γιατί οι γυναίκες δουλεύανε με ελάχιστες ή και καθόλου απολαβές μιας και έπρεπε να βάζουνε χρήματα για τα μηχανήματα του συσκευαστηρίου.

Το 2000 περίπου ενταχθήκανε στο πρόγραμμα Leader με ποσοστό επιδότησης 50%. Ταυτόχρονα έγινε αναπαλαίωση του υπάρχοντος κτιρίου που ήταν παλιό γυμνάσιο. Τα πρώτα χρόνια η βοήθεια τόσο του Δήμου όσο και της Νομαρχίας Πρέβεζας ήταν σημαντική. Παρά τις αρχικές δυσκολίες το μεράκι και η αγάπη αλλά και το πείσμα για την επιτυχία του συνεταιρισμού έδεσε τις γυναίκες όμως οι οικονομικές δυσκολίες των μελών, μιας και ήταν υποχρεωμένες να δουλεύουνε χωρίς να πληρώνονται, ανάγκασε κάποιες από αυτές που αρχικά ξεκίνησαν τον συνεταιρισμό να αποχωρήσουν για περισσότερα χρήματα. Έτσι μείνανε μετά δέκα εφτά και τώρα είναι τελικά εννιά. Όμως οι κόποι και η υπομονή, όσων απομείνανε, ανταμείφθηκαν.

Τα προϊόντα που παράγουν είναι περιζήτητα σε όλη την Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Καλαμάτα, και πραγματικά δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες καθώς για να διατηρήσουν την ποιότητα, δεν μπορούνε να παράγουνε μεγάλες ποσότητες από τα προϊόντα, ειδικά τα γλυκά κουταλιού. Το μυστικό της γεύσης είναι ότι τα φτιάχνουνε όπως οι γιαγιάδες τους: δεν βάζουνε καθόλου συντηρητικά και διατηρούνται με την απόσταξη. Διατηρούνται για δύο χρόνια και αν δεν ανοιχτούν πολύ περισσότερο ακόμα και μέχρι πέντε χρόνια. Παράγουνε γλυκό καρυδάκι, σύκο, καρότο, κολοκύθι, νεραντζόλεμο, καρπούζι, δαμάσκηνο, βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, κυδώνι, σταφύλι, νεραντζάκι. Παράγουνε όμως και ζυμαρικά, τραχανά, χυλοπίτες, παραδοσιακές πίτες, κολοκυθόπιτες, λαχανόπιτες, τυρόπιτα, κρεατόπιτα, ζυμαρόπιτα. Επίσης ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει μπουφέ για κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα αλλά γλυκίσματα όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κλπ, μαρμελάδες μπακλαβά, λαχανόπιτες, αλλά αναλαμβάνουν και catering με παραδοσιακά προϊόντα.

Στην αρχή τόσο το Θεσπρωτικό όσο και η Πρέβεζα και η Λευκάδα, που έχουν τουρισμό, στήριξαν αρχικά τα προϊόντα μας, έγιναν επώνυμα. Τώρα γίνονται ενέργειες ώστε ο συνεταιρισμός να πάρει το διαπιστευτήρια για HACCP. Η αγορά ζητάει γλυκά Λάκκα Σούλι και στις μέρες μας που οι δουλειές είναι δύσκολες οι γυναίκες είναι πολύ ευχαριστημένες”.

Θεσπρωτικό, Πρέβεζα

Το Θεσπρωτικό είναι χωριό του Νομού Πρέβεζας, έδρα του ομώνυμου δήμου.Η ονομασία του χωριού μέχρι το 1927 ήταν Λέλοβα (πληθ.). Μετονομάστηκε από 1-4-1927 με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (Φ.Ε.Κ 76/2-5-1927 τεύχος Α) σε κοινότητα Θεσπρωτικού. Μεταπολεμικά, τη δεκαετία του ’50 έγινε δήμος.

Σήμερα κατά την απογραφή του έτους 2001 το Θεσπρωτικό έχει πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκων. Γεωγραφικά, είναι πρωτεύουσα της περιοχής Λάκκας του νομού Πρέβεζας (Λάκκα Λελόβου), η οποία είναι μια όμορφη κοιλάδα που περιλαμβάνει τα χωριά Κρανιά, Τύρια, Ριζοβούνι (Ποδογόρα), Γαλατά (Μπουλιμέτι), Ζερβό, Παπαδάτες, Μελιανά, Άσσο (Νάσαρι), Νικολίτσι, Ελιά (Ντάρα), Πλατάνια. Παραδοσιακά στη Λάκκα Λελόβου υπάγονταν και τα χωριά Στεφάνη (Καντζάς), στη νότια είσοδο της κοιλάδας, και Ρωμιά στα ανατολικά, όπως πιστοποιείται από τις κτηματικές ιδιοκτησίες τους. Η κοιλάδα σχηματίζεται μεταξύ των βουνών Θεσπρωτικά όρη (Μπαλντενέσι) στα δυτικά με υψόμετρο 1250 μέτρα και Τσούκα Ποδογόρα-Ζαρκοράχη στα ανατολικά με υψόμετρο 1270 μέτρα. Περιλαμβάνει επίσης τη λίμνη Μαυρή, η οποία αποξηράνθηκε περί το 1960.

Η ονομασία τα Λέλοβα είναι πολύ παλιά με άγνωστη προέλευση. Πάντως στην κεντρική εκκλησία του χωριού Παναγία η Λαμποβίτισσα που χτίστηκε το 1794 επί Αλή Πασά Ιωαννίνων,υπάρχει επιγραφή σε κεραμικό με το έτος 1429 προερχόμενη από την προηγούμενη εκκλησία που κατεδαφίστηκε (μετόχι). Η τοπική παράδοση αναφέρεται σε συνοίκηση δύο μικρότερων χωριών από τα δύο άκρα του χωριού. Ως πιθανή αρχή της συνοίκησης των δύο ακραίων αρχαιότερων χωριών (απάνω και κάτω μαχαλάς σήμερα) μπορεί να θεωρηθεί η εποχή καταστροφής της πόλεος Λάμποβο στη Βόρειο Ήπειρο, από όπου προέρχεται και η πολιούχος εικόνα του χωριού. Το χώρο της σημερινής Παναγίας Λαμποβίτισας στο κέντρο του χωριού κατείχε η ομώνυμη μονή, μετόχι της φημισμένης σταυροπηγιακής μονής του Λαμπόβου.Σε ολόκληρη τη Βαλκανική δεν υφίσταται χωριό με την ίδια ονομασία (Λέλοβα ή Λέλοβο). Μόνο στη Μακεδονία κοντά στο Κιλκίς βρίσκεται χωριό στο όρος Κρούσσια με την παλαιά ονομασία Λέλοβο (το), που έχει μετονομαστεί σε Άγιος Αντώνιος.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]