Η Κρουσανιώτισσα

Ο αγροτικός οικοτεχνικός συνεταιρισμός « Η Κρουσανιώτισσα» βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου Κρήτης, στον Κρουσώνα Μαλεβυζίου και ιδρύθηκε το 1999. Ο εν λόγω συνεταιρισμός αποτελείται από δεκαεφτά γυναίκες, οι οποίες με φροντίδα και μεράκι παράγουν παραδοσιακά κρητικά γλυκά, με σκοπό να ξυπνήσουν μνήμες και να δημιουργήσουν μέσω της παράδοσης.

Οι γυναίκες του συνεταιρισμού χρησιμοποιούν τις συνταγές των γιαγιάδων τους και αγνά υλικά, που έχουν παραχθεί στον τόπο τους για την παραγωγή των γλυκών τους. Ο συνεταιρισμός « Η Κρουσανιώτισσα» αναλαμβάνει κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις ενώ ξεχωρίζει το πλουμιστό κουλούρι του γάμου, το οποίο είναι ένα γλυπτό έργο τέχνης με κάθε «πλουμί» να έχει ένα ξεχωριστό συμβολισμό ( τα λουλούδια τη χαρά, ο όφις την μακροζωία κ.ά.).

Κρουσώνας, Ηράκλειο Κρήτης

Κωμόπολη και κοινότητα της επαρχίας Μαλεβιζίου. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, σε απόσταση 21 χμ. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στους λόφους Πλάγια, Κούπος και Λειβαδιώτης. Έχει υψόμετρο 460 μ. και πληθυσμό, μαζί με τον οικισμό Κιθαρίδα και την μονή της Αγίας Ειρήνης, 2.950 κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το τοπωνύμιο Κρουσώνας θεωρείται αρχαίο ελληνικό. Ωστόσο, άλλοι το ετυμολογούν από τη λέξη κούρσος – κρούσος η οποία συνδέεται με το ρήμα κουρσεύω (κυριεύω). Η λέξη κρούσος βρίσκεται και σήμερα σε χρήση στη φράση «κρούσος είναι το χωριό» δηλ. έρημο είναι το χωριό, όπως συνέβαινε μετά από τις επιδρομές των κουρσάρων.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κυρία Γωνιά. Η ονομασία αυτή είχε σχέση με τη μορφολογική του θέση, η οποία σχημάτιζε γωνία. Ντόπιες εκδοχές υποστηρίζουν πως το όνομα Κρουσώνας προήλθε από το γεγονός ότι κάποτε το χωριό κυριεύτηκε από κουρσάρους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή.

Μάλιστα το έλεγαν χαρακτηριστικά: «το χωριό των Κουρσάρων». Σύμφωνα πάλι με κάποια άλλη λαϊκή εκδοχή, το χωριό κτίστηκε από κουρσάρους, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ, φέρνοντας μαζί τους πολύτιμα λάφυρα που είχαν αποκομίσει από τις διάφορες επιδρομές τους.