Εύγε

Το Φεβρουάριο του 2009, μετά από μία σειρά δράσεων συμβουλευτικής (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επιχειρηματικότητα, ενημέρωση για επενδυτικά προγράμματα), ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός, ο οποίος αποτελείται έως και σήμερα από 11 μέλη.

Οι γυναίκες αρχικά παρασκεύαζαν στα σπίτια τους τα προϊόντα (πίτες, κουλουράκια, κεράσματα, κλπ) που τους παράγγελναν οι κάτοικοι του χωριού για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια μετά τη σύσταση του συνεταιρισμού́, ο τότε Δήμος Μυγδονίας τους παραχώρησε για χρήση ένα κτίριο, που βρίσκεται στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων του Παράβλεψη. Ο χώρος βρίσκεται στις παρυφές του χωριού́, σε εξαιρετική θέση μέσα στο δάσος, και πραγματοποιούνται εκεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Υπάρχουν και άλλα κτίρια, ένα από τα οποία λειτουργεί ως καφε-αναψυκτήριο.

Οι γυναίκες διαμόρφωσαν το κτίριο σε εργαστήριο παρασκευής και αγόρασαν τον απαραίτητο εξοπλισμό με δικά τους χρήματα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού́, «παρά τις όποιες ιδιαιτερότητές μας, μας ενώνει ένας κοινός και σταθερός σκοπός: να διαφυλάξουμε όλα όσα μάθαμε από τις μεγαλύτερες νοικοκυρές και να διατηρήσουμε αυτά που όλοι ονομάζουμε παραδοσιακά́, αγώνά, χειροποίητα προϊόντα. Ό, τι δηλαδή έβρισκε κανείς σε κάθε αγροτικό σπίτι, φτιαγμένο από τη νοικοκυρά του».

Οι ίδιες θεωρούν ότι σημαντικοί αρωγοί της προσπάθειάς τους υπήρξαν ο τοπικός πληθυσμός, αλλά και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμιά επιδότηση και προσπαθούμε να στήσουμε μία επιχείρηση ‘ουσιαστική’ από το μηδέν, στηριζόμενες ουσιαστικά στη δουλειά μας και μην έχοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη».

Μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και ο μύλος του χωριού είναι οι κύριοι τροφοδότες των πρώτων υλών τους. Αναλυτικά τα προϊόντα που παράγουν είναι το σουραλί (τοπικό σιροπιαστό γλυκό φτιαγμένο με παραδοσιακό φύλλο, ξηρούς καρπούς και μαύρο σουσάμι), για το οποίο είναι φημισμένος ο συνεταιρισμός, γλυκά κουταλιού (σταφύλι, σύκο, βύσσινο, καρότο), μαρμελάδες (φράουλα, δαμάσκηνο, πορτοκάλι), κουλουράκια (γλυκά και αλμυρά) και νηστίσιμα τσουρέκια.

Βρείτε τα προϊόντα τους στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα: womenassociations.com

Μελισσοχώρι, Θεσσαλονίκης

Το Μελισσοχώρι (Τοπική Κοινότητα Μελισσοχωρίου – Δημοτική Ενότητα ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Μελισσοχώριον”. Έδρα του δήμου είναι το Ωραιόκαστρο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Μελισσοχώρι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μελισσοχωρίου, του πρώην Δήμου ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ του Νομού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Το Μελισσοχώρι έχει υψόμετρο 222 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.