Γυναικείος Ηπειρώτικος Συνεταιρισμός “Γ.Η.Σ.”

Γυναικείος Ηπειρώτικος Συνεταιρισμός "Γ.Η.Σ."

Δίψα να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, να στηρίξουν τη ντόπια παραγωγή και να αποδείξουν ότι ακόμα υπάρχουν γεύσεις αγνές, χαρακτηρίζει τα μέλη του Γυναικείου Ηπειρωτικού Συνεταιρισμού (Γ.Η.Σ.). Έξι δυναμικές γυναίκες συγκεντρώνονται στο εργαστήριό τους, που λειτουργεί στον Κατσικά Ιωαννίνων, φοράνε τις ποδιές τους και κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: φτιάχνουν χειροποίητες μοναδικές γεύσεις χρησιμοποιώντας υλικά της περιοχής μας και την αστείρευτη δημιουργικότητά τους.

Εκτός από γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες σε απίστευτη ποικιλία γεύσεων, τα μέλη του Γυναικείου Ηπειρωτικού Συνεταιρισμού, παράγουν και τραχανάδες, χυλοπιτάκι, λαζάνια και λικέρ, ενώ αναλαμβάνουν και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, στρώνοντας τραπέζι, με ηπειρώτικες πίτες με χειροποίητο φύλλο και άλλα μεζεδάκια. Τα φρούτα της εποχής, το γάλα και όλες οι υπόλοιπες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο προέρχονται από Ηπειρώτες παραγωγούς, στηρίζοντας έτσι και την τοπική οικονομία, ενώ ακολουθούνται πιστά οι παλιές παραδοσιακές συνταγές.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Γ.Η.Σ., Κατερίνα Τσαρπέλα, η οποία αποτελεί και την «ψυχή» του Συνεταιρισμού, η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε το 1998 και υλοποιήθηκε άμεσα, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια λειτούργησε μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων. Από το 2000 και μετά όμως ο Συνεταιρισμός συνεχίζει μόνος του την πορεία του, χάριν στο μεράκι των έξι μελών του.

Κατσίκα, Ιωάννινα

Κτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων, και πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι μια γραφική πόλη, που συμπλέει με τον πολιτισμό και συνδυάζει μια μακραίωνη ιστορία αλλά και μια κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα και άνθηση. Αποτελεί πόλο έλξης και σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών.

Όχι τυχαία, φέρει την προσωνυμία «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών», αφού ανέδειξε μεγάλες μορφές και στα γράμματα και στις τέχνες, με πανελλήνια, και όχι μόνο, εμβέλεια. Η συμβολή τους, δε, στην αναγέννηση της χώρας μας ήταν τεράστια. Διεύρυναν τους πνευματικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, επίδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωση ιδεών και τάσεων και συντέλεσαν στην ανάπτυξη και εδραίωση του ελληνικού αλλά και πολλές φορές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Τα παραδοσιακά κτίσματα, τα μουσεία, το Κάστρο, το υπαίθριο θέατρο Φρόντζου, μέσα στο αισθητικό δάσος της πόλης και ένας μεγάλος αριθμός σημείων της πόλης, με έντονη ιστορική και πολιτιστική αξία αποτελούν εξαίρετα δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, που μέχρι και σήμερα κατοικείται, φαινόμενο σπάνιο παγκοσμίως, είναι ολόκληρο ένα αξιοθέατο με τις εκκλησίες του και ό,τι απέμεινε από το σεράι του Αλή Πασά.

Το Πανεπιστήμιο, από τα καλύτερα της Ευρώπης, τα Νοσοκομεία, το ναυταθλητικό κέντρο και μια πληθώρα άλλων κτηρίων που φιλοξενούν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο μαρτυρούν την εξέλιξη της πόλης στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας αλλά και την προσπάθειά της να καταστεί κοιτίδα ανάπτυξης και ζωντάνιας, συγκεράζονται το παλαιό με το νέο, το παραδοσιακό με το σύγχρονο.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]