Γεύσεις Ακριτών

Τη χρονιά του 2009 ξεκίνησε από ορισμένες ευαισθητοποιημένες γυναίκες η δημιουργία ενός συνεταιρισμού για την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων από ντόπια αγνά υλικά. Τα μέλη του αριθμούν σε 28 άτομα, η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην πλατεία του χωριού σε ενοικιαζόμενο κτίριο με την επωνυμία “Γεύσεις Ακριτών”.

Τα προϊόντα που παράγονται είναι παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως τραχανάς σε διάφορες ποικιλίες, μακαρόνια, ευριστόν, γιοχάδες, πίτες πολλών ειδών, χυλοπίτες, κορκότα και πληγούρι αλεσμένο σε χειροκίνητη πέτρα.

Διποταμιά, Καστοριά

Στο Δυτικό άκρο της Καστοριάς και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη, στους πρόποδες του Γράμμου και 500 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, βρίσκεται το χωριό Διποταμία, χωριό όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο μετά το 1922.

Σήμερα κατοικείται από 300 μόνιμους κατοίκους, πρώην έδρα του δήμου Ακριτών και τώρα μια από τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Νεστορίου.