Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Γυμνότοπου

Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Γυμνότοπου

Με το άκουσμα της λέξης Γυμνότοπος το μυαλό μας πάει σένα τόπο χωρίς δέντρα, χωρίς πράσινο, χωρίς βλάστηση!

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν. Όμως σιγά-σιγά οι κάτοικοί του, με την ενεργητικότητά τους, τη συνεργασία τους και τη συνεχή προσπάθεια τον μεταμόρφωσαν.

Κι εκεί κάπου στο 2007 πολλές από τις γυναίκες του χωριού μας σε μια συνάντησή μας σκεφτήκαμε: Το χωριό μας δεν είναι γυμνός τόπος, είναι εύφορος, είναι πλούσιος.  Έχει τους καλύτερους καρπούς, έχει τα πιο ευεργετικά δώρα της φύσης που φύονται και ευδοκιμούν κάτω από το λαμπερό ήλιο της χώρας μας με πλούσιο, ζωντανό και φρέσκο άρωμα.

Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια, ας σκύψουμε ν’ ασχοληθούμε μαζί τους, ας τους δώσουμε την αξία που τους ανήκει κι ας αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες τις δικές μας και όσων τα δοκιμάσουν.  Ας προσφέρουμε τη δυνατότητα για να διαλέξουμε τα πιο πολύτιμα, τα πιο ανόθευτα.

Ο Γυμνότοπος (π.Γκολιάδες) βρίσκεται στο ανατολ.Όριο του Δήμου Φιλιππιάδας (στα 53 χιλ. από την Πρέβεζα, 20 χιλ. από τα Γιάννενα.  Είναι χτισμένος σ’ ένα μικρό οροπέδιο στις δυτικές πλαγιές του Ξηροβουνίου.  Νοτιοανατολικά του Γυμνοτόπου βρίσκεται ο οικισμός «Κόντρες» σημαντικό προβυζαντινό μνημείο με θέα προς την αρχαία πόλη Όρραον (3 χιλ. από το Γυμνότοπο).  Το Όρραον ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα από τους Μολοσσούς.  Αξιόλογα μνημεία είναι η Αγία Κυριακή, εκκλησία του 13ου αιώνα.  Η αγία Παρασκευή, εκκλησία του 19ου αιώνα και η Ιερά Μονή Γενεσίου του Προδρόμου επίσης του 19ου αιώνα.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραδοσιακός χορός «καγκελάρι», που χορεύεται στην Αγία Κυριακή, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη το πρωί στον Αϊ Γιάννη.  Στις 7 Ιουλίου γίνεται ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι στον υπέροχο χώρο της Αγίας Κυριακής κάτω από τα αιωνόβια πουρνάρια.  Το Σαββατοκύριακο πριν το 15Αύγουστο γίνεται φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

Γυμνότοπος, Πρέβεζα

Ο Γυμνότοπος (π.Γκολιάδες) βρίσκεται στο ανατολ.Όριο του Δήμου Φιλιππιάδας (στα 53 χιλ. από την Πρέβεζα, 20 χιλ. από τα Γιάννενα. Είναι χτισμένος σ’ ένα μικρό οροπέδιο στις δυτικές πλαγιές του Ξηροβουνίου. Νοτιοανατολικά του Γυμνοτόπου βρίσκεται ο οικισμός «Κόντρες» σημαντικό προβυζαντινό μνημείο με θέα προς την αρχαία πόλη Όρραον (3 χιλ. από το Γυμνότοπο).

Το Όρραον ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα από τους Μολοσσούς. Αξιόλογα μνημεία είναι η Αγία Κυριακή, εκκλησία του 13ου αιώνα. Η αγία Παρασκευή, εκκλησία του 19ου αιώνα και η Ιερά Μονή Γενεσίου του Προδρόμου επίσης του 19ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραδοσιακός χορός «καγκελάρι», που χορεύεται στην Αγία Κυριακή, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη το πρωί στον Αϊ Γιάννη.

Στις 7 Ιουλίου γίνεται ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι στον υπέροχο χώρο της Αγίας Κυριακής κάτω από τα αιωνόβια πουρνάρια. Το Σαββατοκύριακο πριν το 15Αύγουστο γίνεται φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]