Συνταγή της γιαγιάς

Συνταγή της γιαγιάς

Στην πόλη της παράδοσης και των νερών τη Νάουσα, δημιουργήσαμε το παραδοσιακό εργαστήρι με την νοσταλγική ονομασία «ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ». Συλλέγουμε τα αγνά φρούτα και λαχανικά που μας προσφέρει απλόχερα η μακεδονική γη, τα άγρια βότανα και αρωματικά φυτά που βρίσκονται διάσπαρτα στο όρος Βέρμιο και τα χρησιμοποιούμε για την παρασκευή τουρσί, γλυκών του κουταλιού, λιαστών, μαρμελάδων και άλλων εξαιρετικών προϊόντων.

Ακολουθώντας πιστά και με μεράκι την γαστρονομική παράδοση της περιοχής μας, όλα τα προϊόντα μας παρασκευάζονται χειροποίητα και σε μικρές κατσαρόλες, ώστε να διατηρούν τις γεύσεις και τα αρώματα από όλα τους τα συστατικά.

Το εργαστήρι είναι επισκέψιμο και βρίσκεται στο ίδιο πέτρινο κτίριο που δημιουργήσαμε τον παραδοσιακά διαμορφωμένο χώρο, όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν τις παραδοσιακές γεύσεις της γιαγιάς.

Κατόπιν ραντεβού μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο εργαστήριο από μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου για μικρή ξενάγηση, ώστε να δουν και να γνωρίσουν τα νέα παιδιά ποια είναι τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και τον τρόπο παρασκευής και τυποποίησης τους.

Μαζί με τα προϊόντα που παρασκευάζουμε, στο πρατήριο του εργαστηρίου μπορείτε να επιλέξετε βιολογικά προϊόντα , τυροκομικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, διάφορα βότανα – αρωματικά φυτά και φυσικά ξινομάυρο κρασί και τσίπουρο Νάουσας. Στο Άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα λειτουργεί το τουριστικό περίπτερο του εργαστηρίου.

Εκτός από τα προϊόντα του εργαστηρίου θα βρείτε αγροτικά προϊόντα της Νάουσας όπως,  κρασί, τσίπουρο, μήλα , ρόδια, ροδάκινα, λωτούς, μέλι παραγωγικό, μπάτσιο Βερμίου,  γιδοτύρι,  μουστόπιτα – μουσταλευριά, ρεβανί, χαλβά σιμιγδαλένιος και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα

Πληροφορίες

Διεύθυνση: 2ο χλμ Νάουσας – Βέροιας Κόμβος Εσπερίδων

Περιοχή: 59200, Νάουσα

Τηλέφωνο: 23320-26326, 23320-52173

Ιστοσελίδα: intagigiagias.gr

Νάουσα

Στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, σε μια φυσική αγκαλιά, που σχηματίζεται από διαδοχικά επίπεδα που κατεβαίνουν σιγά- σιγά προς τον κάμπο, είναι κτισμένη η Νάουσα, δεσπόζοντας απ’ ένα μέσο υψόμετρο 330 μ. απ’ τη θάλασσα σ’ ολόκληρο τον εύφορο κάμπο της Ημαθίας, που εκτείνεται μέχρι την Θεσσαλονίκη. Προς τα δυτικά, ο ορίζοντας της πόλης περιγράφεται από καταπράσινα βουνά και λόφους που δημιουργούν αυτήν ακριβώς την φιλόξενη αγκαλιά, που μέσα της ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η σημερινή πόλη.

Το όρος Βέρμιο, που αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ της πεδιάδας της Ημαθίας-Θεσσαλονίκης στ’ ανατολικά, και των υψιπέδων της Κοζάνης στα δυτικά, αφήνει ελάχιστες υποχρεωτικές διαβάσεις, πάνω στις οποίες βρίσκονται οι σπουδαιότερες πόλεις της περιοχής: η Βέροια, πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας, στο νότο, η Νάουσα στο κέντρο και η Έδεσσα, πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας στα βόρεια. Πάρα πολλά χωριά διασπαρμένα ανάμεσά τους εξασφαλίζουν μια συνέχεια στην ανθρώπινη παρουσία.

Το Βέρμιο έχει τις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του καλυμμένες από δάση με κωνοφόρα και οξιές κυρίως, ενώ οι δυτικές πλαγιές του είναι σχεδόν γυμνές. Τα άφθονα νερά του σχηματίζουν μεγάλους και μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμη ως κινητήρια δύναμη για τη βιομηχανία, από τον 19ο αιώνα ακόμη. Ειδικότερα για τη Νάουσα, το πιο σπουδαίο ποτάμι είναι η Αράπιτσα, που έχει τις πηγές του σ’ έναν καταπληκτικής ομορφιάς χώρο κοντά στην πόλη, στο άλσος του Αγίου Νικολάου.

Κυλώντας προς τα χαμηλότερα επίπεδα, διασχίζει την πόλη, χωρίζοντάς την σε δύο άνισα μέρη, ενώ διαδοχικοί καταρράκτες, μικρότερου ή μεγαλύτερου ύψους, σχηματίζονται σε όλη τη διαδρομή του μέχρι την πεδιάδα.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]