Οι Γουμένισσες

Οι Γουμένισσες

Οι Γουμένισσες δεν είναι μονάχα μια οικοτεχνία! Είναι ο εύφορος τόπος, τα αγνά υλικά, η αξία των παραδόσεων, έμπειρα χέρια που μαγειρεύουν με μεράκι, αλλά και επαγγελματισμός, όραμα και φρέσκες ιδέες.

Το 2000, στο χωριό Γρίβα του όρους Πάικου, ανοίξαμε το εργαστήριό μας για να φτιάξουμε τις νοστιμιές που αγαπήσαμε παιδιά, βάζοντας στις συνταγές όσα μας μάθαν οι γιαγιάδες μας: διαλεχτά υλικά, τέχνη και αγάπη! Λαχανικά και φρούτα εποχής, πρόβειο γάλα και αυγά φτάνουν στο εργαστήριό μας από τους παραγωγούς του Πάικου, για να γίνουν γλυκά του κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες, σάλτσες, τραχανάς και χυλοπίτες.

Η παραγωγή μας που ξεκινά το Μάιο, όταν η γη απλόχερα δίνει τους καρπούς της, λήγει το Φλεβάρη και είναι τόση, ώστε να επαρκεί για ένα έτος. Τα φρούτα της άνοιξης, τα λαχανικά του Αυγούστου, χειμωνιάτικα κάστανα και κυδώνια μαγειρεύονται στον καιρό τους με τον παραδοσιακό τρόπο και συσκευάζονται με δική μας φροντίδα, χωρίς συντηρητικά και υποκατάστατα.

Με αγάπη για τις καλές γεύσεις και την διατροφική αξία της παραδοσιακής κουζίνας, οι Γουμένισσες μαγειρεύουν σαν στο σπίτι τους και φιλοδοξούν να βρουν μια θέση στις κουζίνες όλου του κόσμου.

Πληροφορίες

Διεύθυνση :Στάθη

Περιοχή: 61400, Δήμος Παιονίας

Τηλέφωνο:23430- 43455

Ιστοσελίδα: oigoumenisses.gr

Γουμένισσα, Κιλκίς

Στην καρδιά της Μακεδονίας, ανάμεσα σε δυο πεδιάδες, εκεί που συναντώνται οι νομοί Πέλλας και Κιλκίς, υψώνεται το όρος Πάικο. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει στα 1.650 μέτρα και αν μοιάζει να υστερεί σε ύψος, κερδίζει σε ομορφιά. Πυκνοφυείς εκτάσεις με οξυές, , διασχίζονται από ποτάμια και χειμάρρους και συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

Γνωστό για τις πηγές του, το Πάικο είναι ένα εύφορο βουνό που ευνοεί τις οπωροκαλλιέργειες και φιλοξενεί στα εδάφη του το σπάνιο αμπέλι που δίνει το ονομαστό ξινόμαυρο κρασί “Γουμένισσα”. Η οινική παράδοση της περιοχής που ανατρέχει βαθιά πίσω στο χρόνο, διατηρείται ως σήμερα από πλήθος οινοπαραγωγών και έχει εντάξει τα εντάξει τα χωριά του Πάικου στους “Δρόμους του Κρασιού” της Μακεδονίας.

Η γραφική κωμόπολη της Γουμένισσας, μόλις 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, φημίζεται για το τσίπουρο και το καλό κρασί της, αλλά και για το εξαιρετικό νερό που φτάνει στις βρύσες της κατευθείαν από τις πηγές του Πάικου. Η ιστορική κρήνη στην κεντρική πλατεία αποτελεί σήμα κατατεθέν της Γουμένισσας, που, με τους δεξιοτέχνες μουσικούς της, έκανε γνωστό το όνομά της στα πέρατα του κόσμου.

Στην ανατολική πλαγιά του Πάικου, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη Γουμένισσα, βρίσκεται η Γρίβα, κτισμένη πλάι στο μεγαλύτερο καστανόδασος της χώρας. Με έντονη τοπική φυσιογνωμία, λιθόκτιστα σπίτια και νερόμυλους που χρονολογούνται από το 817, η Γρίβα έχει ένα φιλόξενο πληθυσμό και δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους που ταξιδεύουν με τα χορευτικά τους συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο οργανώνουν τη “Γιορτή του Κάστανου”, συγκεντρώνοντας στην πλατεία του χωριού πλήθος ανθρώπων.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]