Οι Απολωνιάτισσες

Οι Απολωνιάτισσες

Η πρωτοπορία και η πρόκληση του διαφορετικού και του νέου αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους της συνεύρεσης εννέα δυναμικών γυναικών από το ορεινό χωριό της Ρόδου, τα Απόλλωνα, να ιδρύσουν τον Ιούνιο του 2005 τον 1ο Γυναικείο Αγροτουριστικό & Αγροτοβιοτεχνικό Συνεταιρισμό στο Νομό της Δωδεκανήσου.

Σκοπός του Γυναικείου Συνεταιρισμού είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η διάδοση και η προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, συνδυάζοντας έτσι τη δημιουργικότητα με την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους.

έτσι λοιπόν οι εννέα Απολλωνιάτισσες, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους, μέσα σε ένα σύγχρονο εργαστήριο, ξαναζωντανεύουν τις παραδοσιακές συνταγές, που κληρονόμησαν και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο τα εξαίρετης ποιότητας προϊόντα της περιοχής τους.

Σ’ ένα όμορφο και ζεστό εργαστήριο με παραδοσιακό χαρακτήρα, στην είσοδο του γραφικού χωριού Απόλλωνα στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, οι εννέα Απολλωνιάτισσες καλοδέχονται ντόπιους και ξένους, με τη ζεστή φιλοξενία τους, και προτείνουν να γνωρίσουν τη μοναδική γεύση των προϊόντων τους, φτιαγμένα με μεράκι και αγνές πρώτες ύλες , τις οποίες προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς.

Απόλλωνας, Ρόδος

Σε απόσταση 50χλμ από την πόλη της Ρόδου στις Νοτιοανατολικές πλαγιές του υψώματος “Προφήτης Ηλίας” το οποίο αποτελεί παρακλάδι του όρους “Αττάβυρος” σε κατάφυτη από πεύκα, κυπαρίσσια, ελαιόδεντρα κλπ περιοχή, ευρίσκεται το χωριό “Απόλλωνα” (έκταση 71 τ. χλμ, υψόμετρο 330μ., κάτοικοι 1005). Σήμερα το χωριό “Απόλλωνα” είναι τοπικό διαμέρισμα του δήμου Καμειρέων.

Η ετυμολογία του ονόματος, σύμφωνα με την πλέον επικρατούσα άποψη, φαίνεται να σχετίζεται με τον ομώνυμο θεό, τον Απόλλωνα.

Οι κάτοικοι των Απολλώνων ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία. Τα τελευταία χρόνια ασχολούνται πλέον και με τα τουριστικά επαγγέλματα.

Τόσον εντός του χωριού όσο και στην ευρύτερη περιοχή του υπάρχουν πολλά αξιοθέατα (εκκλησία-λαογραφικό μουσείο-παραδοσιακός νερόμυλος-παλαιοί ιεροί ναοί και ναϋδρια) καθώς επίσης και τοποθεσίες με φυσικές ομορφιές απείρου κάλλους.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού “Απόλλωνα” αποτελεί η ύπαρξη παραδοσιακών κατοικιών τα οποία διατηρούνται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα. Στο χωριό επίσης δραστηριοποιούνται σύλλογοι όπως ο Αγροτικός συνεταιρισμός, ο Αθλητικός “Α.Π. Σ. Απόλλων Απολλώνιων” με έτος ίδρυσης το 1950, ο πολιτιστικός σύλλογος “Νέοι ορίζοντες” με έτος ίδρυσης το 1979, οι οποίοι με την δράση τους προσφέρουν και συμβάλλουν ουσιαστικά στην προβολή του χωριού καθώς και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]