Η Σελάδα

Η Σελάδα

Δώδεκα δυναμικές γυναίκες από την Αγία Παρασκευή, που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για την μαγειρική ιδρύουν τον Αγροτουριστικό σύλλογο γυναικών Αγίας Παρασκευής για να μοιραστούν τις γνώσεις τους και τα προϊόντα τους με όλο τον κόσμο. Έτσι, το 2001 ιδρύουν την Σελάδα για να σώσουν και να διαδώσουν την γραστριμαργική παράδοση τους. Ξεκινούν δειλά στην αρχή, αλλά με πολύ πίστη και δουλειά καταφέρνουν και πωλούν σε όλο τον κόσμο εξαιρετικά τοπικά προϊόντα μοναδικής νοστιμιάς και γεύσης .

Ο Δήμος της πόλης στέκεται στο πλευρό τους, τους παραχωρεί το πολιτιστικό κέντρο και στρώνονται αμέσως στην δουλειά! Έχοντας πάρει μια μικρή επιχορήγηση, αγοράζουν μηχανήματα και εξοπλίζουν την κουζίνα τους με όλα τα απαραίτητα σύνεργα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ένα χρόνο αργότερα κάνουν το επόμενο βήμα και νοικιάζουν ένα δικό τους χώρο, στον οποίο βρίσκονται μέχρι και σήμερα!

Δεν είχαν μεγάλα σχέδια κατά νου. Αλλά βάδιζαν σιγά-σιγά με σταθερά βήματα. Το 2008, προστίθενται και άλλα μέλη που στηρίζουν τον σύλλογο και δημιουργούν με αγάπη και μεράκι.

«Όπως ακριβώς θα μαγειρεύαμε στην δική μας κουζίνα, έτσι μαγειρεύουμε και φτιάχνουμε τα προϊόντα μας στο εργαστήρι. Τηρούμε τα ήθη και τα έθιμα και βάζουμε σε κάθε γλυκό και αλμυρό παρασκεύασμα ένα κομμάτι από την λεσβιακή γη. Οι πρώτες ύλες είναι από τον τόπο μας, την Αγία Παρασκευή, γι’ αυτό και τα προϊόντα είναι γευστικά και μυρίζουν Λέσβο», αναφέρει η κυρία Κατερίνα Γιαννακίδη, από τα πρώτα μέλη του συλλόγου.

Γλυκό ντοματάκι, κολοκυθάκι, φιστίκι, κυδώνι και λεμόνι, από όλα τα καλούδια έχει ο συνεταιρισμός! Στα highlights ανήκουν το γλυκό νεράντζι και το μοναδικό κυδωνόπαστο! Κάθε μέρα παρασκευάζουν φρέσκα αλμυρά κουλουράκια, τυροπιτάκια και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας. Τ

α αμυγδαλωτά τους είναι διάσημα και από τα top προϊόντα του συνεταιρισμού, ενώ κανένας δεν φεύγει αν δεν δοκιμάσει την περίφημη πλατσέντα! Το καμάρι του αγροτικού συνεταιρισμού! Πεντανόστιμο και φημισμένο, έχει ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους! Τραχανάς, χυλοπίτες και μακαρονάκι κοφτό! Από το «μενού» δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα χειροποίητα ζυμαρικά, που παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά με αγνά υλικά της λεσβιακής γης!

Ο αγροτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών «Η Σελάδα» καταπιάνεται με πολλά και τα καταφέρνει υπέροχα. Οι γυναίκες δημιουργούν ότι θελήσετε και παραγγείλετε για οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση, από σχολικές γιορτές μέχρι και αρραβώνες.

Αγία Παρασκευή, Λέσβος

Είναι μια πολύ όμορφη κωμόπολη του νησιού, με παραδοσιακό οικισμό και σπουδαία ιδιωτικά και δημόσια κτήρια. Στην πλατεία, τα παλιά καφενεία είναι εντυπωσιακά. Γευτείτε νόστιμους μεζέδες με ούζο, μερακλίδικο καφέ στη χόβολη και δοκιμάστε τα ντόπια κρεατικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ονομαστή για την πνευματική και πολιτιστική της παράδοση, διατηρεί έναν αέρα νοσταλγίας και πνευματισμού. Περπατώντας στα σοκάκια της θα συναντήσετε αξιόλογα κτήρια, κτισμένα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Επισκεφτείτε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, το οποίο στεγάζεται στον χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου, ένα θαυμάσιο κτηριακό συγκρότημα, εστία πολιτισμού. Στην Αγία Παρασκευή θα βρείτε και τον ναό του Ταξιάρχη (1856), τρίκλιτη βασιλική και δεύτερη σε μέγεθος μετά την Παναγία της Αγιάσου. Γραφικό και αξιοθέατο είναι και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στη σπηλιά ενός βράχου στον λόφο πάνω από τον οικισμό. Eδώ γίνεται και το γνωστό πανηγύρι του ταύρου.

Σημαντικοί χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής αποτελούν το ιερό της Λέσβου, ο ναός των «Μέσων» και το γεφύρι της Kρεμαστής.Το γεφύρι της Kρεμαστής βρίσκεται 3 χλμ. βορειοδυτικά της Aγίας Παρασκευής στον δρόμο προς τη Στύψη. Χρονολογείται από την εποχή των Γατελούζων (1355-1462).

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]