Η Αγρότισσα

Η Αγρότισσα

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Καράνου (Η Αγρότισσα) που βρίσκετε στο χωριό Καράνου στους πρόποδες των Λευκών Ορών και λίγα χιλιόμετρα από το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά της Κρήτης. Ένας από τους πλέον δραστήριους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς του νομού Χανίων.

Ο Συνεταιρισμός παράγει, παρασκευάζει και τυποποιεί παραδοσιακά προϊόντα, όπως γλυκά του κουταλιού, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, βότανα, συνολικά περισσότερα από 36 στον αριθμό, με πρώτες ύλες μόνο από την περιοχή του χωριού.

Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού πωλούνται από το 1998 (που ο τοπικός σύλλογος αναβαθμίστηκε σε συνεταιρισμό) σε καταστήματα κρητικής διατροφής σε κάθε συνοικία της πόλης των Χανίων αλλά και σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Ο Συνεταιρισμός έχει λάβει μέρος σε αγροτικές και εμπορικές εκθέσεις.

Καράνος, Χανιά

Ο Καράνος είναι ορεινός οικισμός με πλούσια βλάστηση, και ενδιαφέρον οικιστικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες των κατοίκων αποτελούν σημαντική προσπάθεια για τη συγκράτηση του πληθυσμού στον ορεινό χώρο.

Το φυσικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από τα δύο παράλληλα φαράγγια που καταλήγουν στο Μαυροπηλιώτη ποταμό. Το ένα είναι το φαράγγι των Μποριανών που ξεκινάει από τον οικισμό Μποριανά και καταλήγει στον Μαυροπηλιώτη ποταμό μετά από 1800 μέτρα. Κατά μήκος υπάρχουν ένας γκρεμισμένος νερόμυλος, σπηλιές, οι είσοδοι των παλιών λατομείων από την απόπειρα εξόρυξης σιδήρου, (γνωστά στην περιοχή ως λατομεία Αβέρωφ), η αναπαράσταση καμινιού όπου παλιότερα παρήγαγαν κάρβουνα, και στοές από πλούσια βλάστηση.

Κατά μήκος της διαδρομής του φαραγγιού του Κυδωνιού συναντούμε σπηλιές, τρεις μικρούς καταρράκτες, την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, η και την εκκλησία της Παναγίας της Μουσούρενας. Το μήκος του φαραγγιού είναι 2.000 μέτρα και διασχίζεται από έναν ποταμό περιοδικής ροής, ο οποίος έχει νερό από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Ιούνιο. Περίπου 100 μέτρα πριν την εκβολή στον Μαυροπηλιώτη ποταμό υπάρχει σύνδεση με μονοπάτι που οδηγεί στον οικισμό Σκορδαλού. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται η γιορτή κερασιού με την συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού.

Η προσέλευση του πληθυσμού από τον ευρύτερο χώρο έχει στηρίξει με επιτυχία την προσπάθεια διατήρησης των παραδόσεων.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]