Συνεταιρισμός Γυναικών Παλαιών Ρουμάτων “Η Αρχόντισσα”

Η Αρχόντισσα

Ο συνεταιρισμός γυναικών Παλαιών Ρουμάτων βρίσκεται στα Παλαιά Ρούματα ένα χωριό στο κέντρο του νομού Χανίων σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων. Είναι ορεινό, με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά όπως δηλώνει και η ονομασία του που είναι παράφραση της λέξης ρέματα-ρουμάνια-ρουματα Το χωριό έχει πλούσια πολιτιστική ιστορία και συνεταιριστική δράση από παλιά.

Μια ομάδα γυναικών του χωριού το 2007 πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει και να στήσει με μεγάλη προσπάθεια και αποφασιστικότητα το Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Σκοπός του συνεταιρισμού ,είναι η συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου μέσα από την δημιουργική και συλλογική απασχόληση των γυναικών του χωριού. Η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, η διατήρηση και διάδοση της παράδοσης, μέσα από την παραγωγή και διάθεση μιας σειράς υγιεινών ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι και αγάπη .

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των προϊόντων (λάδι ,κρασί, τσικουδιά, μέλι , φρούτα, γάλα αυγά και άλλα) είναι παραγωγή του χωριού. Στο εργαστήριο του συνεταιρισμού παράγονται ξεροτήγανα-αυγοκαλάμαρα-κουλουράκια-παστέλι-χυλοπίτες –χόντρος-γλυκά του κουταλιού κ.λ.π.

Παλαιά Ρούματα, Χανιά

Τα Παλαιά Ρούματα στο Δήμο Βουκολιών είναι ένα περιστοιχισμένο με βουνά ιστορικό χωριό, που αποτελεί κέντρο δημιουργίας και διατήρησης πλούσιου πολιτισμού αποτελώντας  αφετηρία και κατάληξη των περισσότερων φυσιολατρικών διαδρομών του Δήμου.

Στα Παλιά Ρούματα γράφτηκε ιστορία την περίοδο του Εμφυλίου ενώ σήμερα το χωριό συνεχίζει να ζει σε αγροτικούς ρυθμούς, ανέγγιχτο από τον τουρισμό, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυθεντικής ενδοχώρας του νομού Χανίων που δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό.

Τα Παλιά Ρούματα είναι από τα πρώτα χωριά που δημιουργήθηκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί, λαϊκή βιβλιοθήκη, σωματεία νέων και παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι. Σήμερα μέσα από τις προσπάθειες του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, του Δ.Σ της Λαϊκής Βιβλιοθήκης και των γυναικείων συνεταιρισμών το χωριό αναβιώνει και ξαναζεί μια νέα άνθηση.   Από την πλατεία «Κακοπέτρου», ανηφορίζοντας ανατολικά  ή ακολουθώντας την υπέροχη φυσιολατρική διαδρομή από το χωριό «Φωτακάδο» μπαίνουμε στα Παλαιά Ρούματα.

Το μικρό φαράγγι, 6 χιλιομέτρων, στη γειτονιά των Λειδιανών που ξεκινάει από το κρυφό σχολειό-εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χαμαλεύρι και αφού στα μέσα της διαδρομής ενωθεί με άλλο μονοπάτι, περίπου μήκους 4 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από τον Άγιο Βασίλειο στο Βαβουλέδο, συνεχίζουν σε κοινή διαδρομή καταλήγοντας στη πλατεία του χωριού.

Τα δύο μονοπάτια, στα οποία κυριαρχεί το έντονο φυσικό στοιχείο και η βιοποικιλότητα της χλωρίδας, έχουν κατασκευαστεί με χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER. Στην περιήγηση στα Παλαιά Ρούματα, αξίζει η επίσκεψη στον συνοικισμό Κάμερες στο αρχοντικό των Ρενιέρηδων, το μοναδικό στη ευρύτερη περιοχή που έχει οικόσημο και που χρονολογείται από την εποχή της ενετοκρατίας. Κοντά στην πλατεία του χωριού υπάρχει η αιωνόβια ελιά των Παλαιών Ρουμάτων, ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης.

Τα βυζαντινά ξωκλήσια αποτελούν ορισμένα ακόμα από τα αξιοθέατα της περιοχής: του Αγίου Βασιλείου και του Τιμίου Σταυρού στο Βαβουλέδο, της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Περαχώρι, του Αγίου Ιωάννη στο Αποπηγάδι το οποίο βρίσκεται στα σύνορα των τριών επαρχιών, Κισσάμου, Σελίνου και Κυδωνίας, του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στα Δαρατσιανά κ.α.

Μετά από την περιήγηση στα πανέμορφα μέρη του χωριού, στην πλατεία οι παραδοσιακές ταβερνούλες περιμένουν κάθε επισκέπτη να του προσφέρουν γνήσιες κρητικές γεύσεις φτιαγμένες αποκλειστικά από ντόπια προϊόντα. Η φύση χάρισε με γενναιοδωρία πολλές ομορφιές στην περιοχή. Η πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων μένει αλησμόνητη σε αυτή την περιοχή.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]