Εσπερίδες

Εσπερίδες

Δεκαπέντε  γυναίκες της Βυζίτσας αποφασίζουν να φυλάξουν μέσα στους τοίχους του σχολείου τα καλύτερα της δικής τους παράδοσης και δηλώνουν ευτυχισμένες με το αποτέλεσμα. Διοργανώνουν σεμινάρια τοπικής κουζίνας, φτιάχνουν εξαιρετικό τραχανά με λαχανικά και χυλοπίτες, όλων των ειδών τα γλυκά κουταλιού με φρούτα που μαζεύουν μόνες τους, βότανα, τσιτσίραβλα και τουρσί μελιτζανάκι, πίτες, σιροπιαστά, ωραία τραγανά σαμπλέ και αλμυρά κουλουράκια, πορτοκαλόπιτες, αμυγδαλόπιτες και λοιπές καρυδόπιτες, σταφιδόψωμα και όλα τα γιορτινά γλυκά, όπως τον κλασικό πηλιορίτικο μπακλαβά με λάδι και καρύδι, βασιλόπιτες, τσουρέκια, κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά αυτό που ποθούν ιδιαίτερα είναι να προωθήσουν στο τουριστικό κοινό που δεν το γνωρίζει, το ντόπιο αρωματικό φιρίκι που το φτιάχνουν γλυκό, μαρμελάδα αλλά και λικέρ.

Ο νεότερος γυναικείος συνεταιρισμός της περιοχής μας, που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2011, κατακτά με σταθερά βήματα την εγχώρια αγορά, διαθέτοντας τα προϊόντα του σε διάφορα σημεία πώλησης, σε Αθήνα, Λάρισα, Βόλο και αλλού.

Βυζίτσα, Πήλιο

Από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, η Βυζίτσα είναι ένας διατηρητέος οικισμός που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το γνήσιο πηλιορείτικο τοπίο. Η περιπλάνηση στα λιθόστρωτα καλντερίμια της μεταφέρει τον επισκέπτη νοερά σε μια άλλη εποχή.

Τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά (πολλά έχουν μετατραπεί σε ξενώνες ), τα παραδοσιακά πηλιορείτικα σπίτια, οι πέτρινες βρύσες και η πλούσια βλάστηση στο εσωτερικό του οικισμού φτιάχνουν ένα σκηνικό ιδανικό για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου. Το κεντρικό πέτρινο καλντερίμι οδηγεί στη μεγάλη πλατεία του χωριού με τα πανύψηλα πλατάνια, όπου την παράσταση κλέβει η σκεπαστή κρήνη που έχει δροσερό νερό όλο το χρόνο. Πολλές από τις εκκλησίες του χωριού είναι αληθινά μνημεία.

Η Βυζίτσα γνωρίζει έντονη τουριστική ανάπτυξη, με πλήθος παραδοσιακών ξενώνων, μικρών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ διαθέτει πολύ καλές ταβέρνες και εστιατόρια με πηλιορείτικη κουζίνα, καφέ και μπαρ. Όμορφα καθαρά μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό οδηγούν μέσα από υπέροχα φυσικά τοπία σε γειτονικούς οικισμούς και παραλίες. Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στις Μηλιές, στο σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ μια ιδιαίτερα όμορφη διαδρομή ξεκινάει από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, διασχίζει τη γραφική γειτονιά Αργυραίικα και καταλήγει στη θάλασσα κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Καλά Νερά.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]