Εργαστήριο Λαϊκής Τέχνης- Ανδριανή Τουλουπή

Εργαστήριο Λαϊκής Τέχνης- Ανδριανή Τουλουπή

Στο Κουρουνοχώρι (στο δρόμο Χώρας Νάξου προς Φλεριό)  συναντούμε ένα ανακαινισμένο χαρακτηριστικό αγροτόσπιτο του 1870 που ανήκει στην οικογένεια Τουλούπη και σήμερα λειτουργεί σαν χειροτεχνικό κέντρο.

Στο βωμό της παγκοσμιοποίησης που όλα ισοπεδώνονται με το πέρασμα του χρόνου, για τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης δημιουργήσαμε σ’ αυτόν το χώρο με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι, ένα εργαστήρι υφαντών και κεντημάτων που φτιάχνονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Είναι χώρος παραγωγής, πώλησης και εκπαίδευσης.

Τα τραγούδια της Νάξου μας θυμίζουν τη σχέση της γυναίκας με τον αργαλειό, το κέντημα, τη δαντέλα και την αξία των δημιουργημάτων της. Αξία όχι μόνο αισθητική αλλά και λειτουργική.

Ήταν έπαινος για μια γυναίκα να είναι υφάντρα ή κεντήστρα. Με τα έργα των χεριών τους έντυναν την οικογένεια τους, στόλιζαν τα σπίτια τους και έφτιαχναν την προίκα των θυγατέρων τους. Κάθε κομμάτι αποτελούσε πραγματικά μια δημιουργία. Ήταν φτιαγμένα με αγάπη και όνειρα.

Σήμερα όλα αυτά θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στο παραδοσιακό αυτό σπίτι του χωριού. Στο χώρο υποδοχής ή στα μπουντί (βεράντα) θα ξεδιψάσετε με ένα δροσερό νερό από τις πηγές του κούρου, θαυμάζοντας συν όλων των άλλων την αρχιτεκτονική του χώρου και την καταπράσινη κοιλάδα των Μελάνων.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Κουρουνοχώρι

Περιοχή: 84300, Μέλανες, Νάξος

Τηλέφωνο: 22850-62161, 22850-25401

 

Κουρουνοχώρι, Νάξος

Αν θέλεις να κάνεις μια κοντινή εκδρομή να απολαύσεις κάτι ξεχωριστό είναι ιδανικό να επισκεφτείς τις Μέλανες.
Στην κοιλάδα των Μελάνων που είναι κατάφυτη από ελιές και φρουτόδεντρα. Ακολουθώντας το κελαριστό ποτάμι, θα δεις τις ίδιες πεταλούδες που μέχρι σήμερα λέγεται ότι υπάρχουν μόνο στην περίφημη κοιλάδα «πεταλούδες» της Ρόδου.

Αριστερά συναντούμε το χωριό Κουρουνοχώρι. Ο πύργος του Φραγκόπουλου μας θυμίζει ότι οι Μέλανες ήταν ένα από τα σημαντικότερα φέουδα του νησιού.
Σε ένα πολύ όμορφο περιβόλι που σήμερα ανήκει σε ένα απλό σπίτι του χωριού, αλλά παλιά αποτελούσε μέρος του μεγάλου περιβολιού του πύργου, διατηρείται μέχρι σήμερα το μαρμάρινο τραπέζι με την επιγραφή που αναφέρει ο Φραγκόπουλος φιλοξένησε το βασιλιά Όθωνα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]