Γυναικείος Συνεταιρισμός Τρικερίου

Γυναικείος Συνεταιρισμός Τρικερίου

Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Τρικερίου (Πήλιο) ιδρύθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2009. Αποτελείται από 9 γυναίκες και σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι.

Οι γυναίκες του συνεταιρισμού ξέρανε από την αρχή πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι η βιωσιμότητα και η εμπορική δραστηριότητα του συνεταιρισμού, παρ όλα αυτά με πολύ προσπάθεια, επιμονή και σκληρή δουλειά προσπαθούν να τα καταφέρουν. Οι γυναίκες του συγκεκριμένου συνεταιρισμού ακολουθούν ένα παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, ο οποίος βασίζεται στις οικογενειακές συνταγές, που τα μέλη χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους και παράγουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ, εξαιρετικό μπακλαβά, κουλουράκια καθώς και κούκλες με παραδοσιακή φορεσιά.

Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου είναι σύγχρονος και πληροί όλες τις προδιαγραφές παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου. Τα προϊόντα του συνεταιρισμού παρασκευάζονται χωρίς συντηρητικά και συσκευάζονται στο χώρο του συνεταιρισμού με το μεράκι των μελών του για την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων τους.

Επιπλέον, οι γυναίκες απασχολούνται κυρίως τον χειμώνα στην δημιουργία πιστής μικρογραφίας της αυθεντικής τοπικής φορεσιάς σε μικρές κούκλες με την παραδοσιακή τεχνική και είναι όλη η φορεσιά χειροποίητη. Ο γυναικείος συνεταιρισμός αναλαμβάνει κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση.

Τρίκερι, Πήλιο

Το Τρίκερι βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Πηλίου σε απόσταση 81 χλμ από τον Βόλο και σε υψόμετρο 300 μέτρων. Το λιμάνι του χωριού είναι ο γραφικός οικισμός Αγία Κυριακή (φοβερές ψαροταβέρνες) ο οποίος απέχει 6χλμ από το χωριό και 1,5 χλμ από μονοπάτι που ξεκινάει στην πλατεία του χωριού. Απέναντι από το χωριό υπάρχει το όμορφο νησάκι «Παλαιό Τρίκερι» που είναι προσβάσιμο με θαλάσσιο ταξί.

Μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς νησάκι, το «Τρίκερι» στο Νότιο Πήλιο, το επισκέπτεσαι μόνο με θαλάσσιο ταξι και καλύτερα να οδηγήσεις ως τον Αλογόπορο και να το πάρεις από εκεί. Αυτοκίνητο δεν πατάει στο νησί, όλα γίνονται με τα πόδια κάτω στο λιμανάκι ή στα μονοπάτια που σε πηγαίνουν τριγύρω.

Για το νησάκι αυτό θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες: στο παρελθόν, έχει υπάρξει τόπος εξορίας γυναικών (φαντάσου κάτι ανάλογο με την Μακρόνησο, αλλά μόνο για γυναίκες). 5.000 πολιτικές κρατούμενες έζησαν εξόριστες εκεί από το 1948 ως το 1953.

“Λίγο ιστορία.

Το Τρίκερι πέρασε στη λαϊκή μνήμη σαν τόπος εξορίας χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών που πάλεψαν για ελευθερία, ειρήνη κι ανεξαρτησία στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου. Αγωνιστές εξορίστηκαν στο νησί από το 1947 ως το 1949, χρονιά που μεταφέρουν εκεί τις γυναίκες, για να τις πάνε το 1950 στη Μακρόνησο και μετά πάλι στο Τρίκερι από το 1951 ως το 1953. Οι εξόριστες γυναίκες έγραψαν στο Τρίκερι τη δική τους ιστορία μέσα από την υποδειγματική αντοχή, τη λεβεντιά και τη σοφία τους. (Πηγή)”

Αν κοιτάξετε στην κορυφή του θα δείτε ένα απίστευτα επιβλητικό μοναστήρι εξαιρετικού ενδιαφέροντος, την Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας. Λαμβάνοντας υπόψη πως το νησάκι είναι σχεδόν ακατοίκητο, για να φτάσεις στο μοναστήρι θα πρέπει να περπατήσεις ένα μονοπάτι γεμάτο βλάστηση και πριν ακόμη φτάσεις την πόρτα του έχεις φτιάξει με το μυαλό σου την εικόνα σου για το παρελθόν που στοιχειώνει αυτό το μέρος.

Το μοναστήρι έχει πραγματικά φοβερή θέα και μπορείς να μείνεις εκεί αν είσαι λιγουλάκι τύπος της απομόνωσης (ή συγγραφέας, γιατί όχι;) καθώς αποτελεί πλέον και λύση φιλοξενίας για όσους θέλουν να διαμείνουν στο νησί. Δεν θα βρεις πολλά κομφόρ αλλά η θέα του, οι περιποιημένοι κήποι του και ο λιτός τρόπος ζωής θα σε μαγέψουν.

Το νησάκι έχει πολλές ταβέρνες με νόστιμα ψαράκια. Μην ξεχνάς ότι είσαι στο Πήλιο, δηλαδή στο Βόλο και ότι στη περιοχή πας με τον κανόνα: «τσίπουρο = μεζές 1 + μεζές 2» οπότε μπορείς να τα δοκιμάσεις όλα, όπως κάναμε εμείς ακολουθώντας την μέθοδο του «τσιπουρο-hopping»! Γυρίσαμε όλα τα χωριουδάκια, με αφετηρία μας τη γλυκιά Αγία Κυριακή, και καθίσαμε να αγναντεύσουμε και να βγάλουμε άπειρες φωτογραφίες, τρώγοντας σε ταβερνάκια πάνω στο κύμα και δίπλα από τις βάρκες των ψαράδων.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]