Βαλμάδα

Βαλμάδα

Είμαστε μια ομάδα γυναικών από το Ανατολικό Θεσσαλονίκης που είχαμε το “μεράκι” να συνεχίσουμε και να διαδώσουμε την γαστρονομική παράδοση του τόπου  μας, όπως την διδαχτήκαμε από τις μητέρες μας και αυτές από τις γιαγιάδες τους, (από την εποχή δηλαδή που η ζωή ήταν απλή και οι άνθρωποι τρέφονταν μόνον με αγνά αγροτικά προϊόντα που συνήθως παρήγαγαν οι ίδιοι). Αρχίσαμε το 2007 να πραγματοποιούμε το όνειρό μας ιδρύοντας τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανατολικού “ΒΑΛΜΑΔΑ”, φτιάξαμε με πολύ προσωπική εργασία το εργαστήριό μας, το εξοπλίσαμε με τα απαραίτητα μηχανήματα, (επένδυση που έγινε αποκλειστικά με δικά μας χρήματα) και ξεκινήσαμε την προσπάθεια να μετατρέψουμε την τέχνη μας, την εμπειρία μας και την παράδοση του τόπου μας σε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με πολύ προσωπική εργασία διαδώσαμε την ύπαρξη του συνεταιρισμού μας, τα ποιοτικά προϊόντα μας και αποκτήσαμε τους πρώτους μας πελάτες, πρώτα στον τόπο μας αναλαμβάνοντας κοινωνικές εκδηλώσεις όπως βαφτίσεις, γάμους μνημόσυνα κλπ. Αργότερα διευρύναμε τον κύκλο των γνωριμιών και των πελατών μας συμμετέχοντας σε εκθέσεις, παρακολουθώντας σεμινάρια και γενικά προβάλλοντας την παρουσία μας σε κάθε ευκαιρία.

 Τα τελευταία χρόνια επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα συνεργαζόμαστε με πιστοποιημένους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων τα οποία έχουμε προσθέσει σε πολλά από τα προϊόντα μας.

 Σήμερα αναλαμβάνουμε γάμους, αρραβώνες, βαφτίσεις, μνημόσυνα, μαζικές εστιάσεις, κέτερινγκ και γενικά κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση, τα δε συσκευασμένα “χειροποίητα παραδοσιακά” προϊόντα μας πωλούνται μόνον σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων καθώς και στο κατάστημα του συνεταιρισμού μας.

Ανατολικό, Θεσσαλονίκη

Το Ανατολικό είναι κωμόπολη της Θεσσαλονίκης. Ανήκει διοικητικά στον δήμο Δέλτα. Έχει μόνιμο πληθυσμό 2.589 κατοίκους (2011). Το Ανατολικό βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Αξιού και απέχει 25 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Επί Τουρκοκρατίας, ονομάζονταν Βαλμάδα, εκ των κατοίκων του που ονομάζονταν Βαλμάδες, δηλαδή εκτροφείς αλόγων.

Βαλμάδα: Η Βαλμάδα έρχεται πριν από το 1800 , χωρίς να εντοπίζεται η προέλευση του ονόματος. «Βαλμάς» είναι ο τόπος όπου συναντά ο ποταμός την θάλασσα και πιο συγκεκριμένα, στα τούρκικα «μπαλμάς» είναι ο έμπορος των αλόγων.
Koυνάρι: όνομα του χωριού που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Ελληνοβουλγαρικών ανταγωνισμών στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, με την προέλευσή του να χάνεται στα βάθη των χρόνων. Σλάβικη θεωρείται η ρίζα του, αφού μοιάζει με τη λέξη «κόν(ι)» που στα ντόπια σημαίνει άλογο.
Ανατολικό: Είναι το όνομα που επιλέχθηκε για ν’ αντικαταστήσει την Βαλμάδα, το οποίο κυριαρχεί μέχρι και σήμερα. Προτάθηκε στη δεκαετία του 1950 ώστε να επιλεγεί από το δημοτικό συμβούλιο. Ο θρύλος περιγράφει την επαφή του ίδιου με έναν τούρκικο χάρτη, που αναφέρει την περιοχή με το όνομα «Γκιουλντουλάρ» που σημαίνει Ανατολή όπως την είδε ο Μουράτ Β το 1430.

Συμπεριλαμβανόταν στους λίγους οικισμούς που είχαν αυτονομία. Ανήκε στο ‘’Βακούφι’’ του Γαζή Εβρενός. Οι περισσότεροι οικισμοί μέχρι την απελευθέρωση του 1912 ήταν τσιφλίκια όπου τα σημαντικότερα βρισκόταν ανατολικά της Βαλμάδας. Αυτά ήταν το Τσαλίκοβο, η Λάμπρα, το Μαχμώτοβο και η Κουλουπάντσα. Οι οικισμοί αυτοί το 1880 και το 1906 καταστράφηκαν από μεγάλες πλημμύρες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν από τους κατοίκους, οι οποίοι μετακόμισαν στη Βαλμάδα.

Η Βαλμάδα βρισκόταν βόρεια του (τωρινού) Ανατολικού κάπου κοντά στον ποταμό Αξιό (στη θέση Αμπελάκια). Οι κάτοικοί της ονομαζόταν “Βαλμάδες” που σημαίνει οι άνθρωποι που εκτρέφουν άλογα. Τα άλογα των ‘’βαλμάδων’’ θεωρούνταν τα καλύτερα της περιοχής, λέγεται μάλιστα πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι αγόραζαν τα άλογά τους από εκεί. Αυτή η συναλλαγή ωφελούσε τους ‘’βαλμάδες’’ γιατί έτσι κέρδιζαν την ανοχή των Τούρκων και εξοικονομούσαν τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωσή τους.

Η καλή φήμη τους δημιουργούσε προβλήματα γιατί πολλοί Τούρκοι ζωοκλέφτες τους επιτίθονταν και έκλεβαν τα άλογα. Σύμφωνα με την παράδοση, το τελικό δόθηκε από Τούρκους κακοποιούς τους ‘’Μπαζιμπουζούκους’’ οι οποίοι κατέστρεψαν το χωριό. Η καταστροφή ανάγκασε τους ‘’βαλμάδες’’ να μετακινηθούν στην τωρινή τοποθεσία που ονομαζόταν ‘’Γκιούντουλαρ’’ δηλαδή ‘’ανατολή ηλίου’’.
Οι παλιοί λένε ότι ονομάστηκε έτσι γιατί, τα στρατεύματα των Τούρκων θα έκαναν επίθεση στην Θεσσαλονίκη κατά την ανατολή του ηλίου έχοντας τις βάσεις τους στο σημερινό χωριό.

Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα

επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα

[button size=”large” target=”_blank” hover_type=”enlarge” text_align=”center” link=”https://womenassociations.com/” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” hover_background_color=”rgba(0,0,0,0.01)” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#ffffff” margin=”20px 0 0 0 ” text=”Ανακαλυψτε τα” border_radius=”0″]