17 Οκτ Αγροτουριστικός Μεταποιητικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πλωμαρίου
Αγροτουριστικός Μεταποιητικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πλωμαρίου
Με πρωτοβουλία μίας ομάδας γυναικών από το Πλωμάρι τον Δεκέμβριο του 2012 ιδρύθηκε ο Αγροτουριστικός Μεταποιητικός Συνεταιρισμός Γυναικών Πλωμαρίου, με έδρα του ο Κάμπος Πλαγιάς Πλωμαρίου.
Η ιστορία μας ξεκίνησε ένα βραδάκι του Οκτώβρη του 2010.
Μια παρέα 7 γυναικών σε ένα ταβερνάκι διασκεδάζοντας με ούζο και μεζεδάκι, ανάμεσα στα γέλια και τα πειράγματα, έπεσε η ιδέα του Συνεταιρισμού. Με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό όλες μας συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε την τόσο δελεαστική απόφαση.
Ξεκίνησαν κάποιες συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Τύχαμε στην τροποποίηση του νόμου για τους Συνεταιρισμούς που μας δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο. Μας πήρε πολύ χρόνο για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες πέτρες μέχρι το σημείο της ίδρυσης του Συνεταιρισμού.
Σήμερα τα 20 μέλη του Συνεταιρισμού με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον του τόπου μας και με βάση τον τεράστιο αγροτικό, φυσικό, πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής μας, αγωνιζόμαστε με επιμονή, δυναμισμό και πρωτοπόρες ιδέες – όπως άλλωστε η ιστορία θέλει τις γυναίκες του νησιού μας από την ποιήτρια μας Σαπφώ ακόμη – να επιτευχθούν οι στόχοι μας Τα προϊόντα μας διατίθενται σε καταστήματα του Πλωμαρίου, της Μυτιλήνης, στο Μουσείο Σιγρίου καθώς και στο εκθετήριό μας.
Στόχος, να αξιοποιηθούν παλιές συνταγές που βρίσκονται για χρόνια στα συρτάρια των σπιτιών μας, σώζοντας έτσι τη γαστριμαργική παράδοση του τόπου καθώς και την προώθηση και ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, την προσπάθεια συλλογής και διάδοσης των παραδόσεων του Πλωμαρίου, στην χειροτεχνία, στην φιλοξενία, στην οικιακή οικονομία, στην γυναικεία ομορφιά και πολλά άλλα.
Ο Συνεταιρισμός έχει πάρει μέρος σε τοπικά φεστιβάλ και σε εκθέσεις. Έχει επίσης διοργανώσει τοπικές εκδηλώσεις με τα τοπικά εδέσματα και μουσική.
Πλωμάρι, Λέσβος
Το Πλωμάρι είναι η πρώτη σε πληθυσμό κωμόπολη της Λέσβου [2.996 κ. (2011)] μετά την πόλη της Μυτιλήνης. Το Πλωμάρι αποτελεί λιμάνι με τουριστική κίνηση και έχει καταγραφεί σαν η πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και τη ρυμοτομία του, καθώς και για το πλήθος των παλιών βιομηχανικών του κτιρίων (ελαιοτριβείων, σαπωνοποιείων, ταρσανάδων κ.τ.λ.) Βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού και θεωρείται παραδοσιακός οικισμός. Χτίστηκε στη σημερινή του θέση γύρω στο 1842, όταν εξέλιπε ο φόβος των πειρατών και διασχίζεται από τον χείμαρροΣεδούντα. Η παραγωγή του φημισμένου ούζου γινόταν αρχικά σε μικρά τοπικά αποστακτήρια, (που τα αποκαλούσαν “ρακαριά”).
Μετά τα τέλη του 19ου αιώνα αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα οι ποτοποιίες, όπως και οι σαπωνοποιίες και αναδείχτηκαν σε σημαντικές βιοτεχνίες με αξιόλογη παραγωγή προς εξαγωγή. Γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τον 19ο αιώνα, τόσο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, όσο και τη βιομηχανία, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε έχασε τη δυνατότητα συναλλαγών με τα τουρκικά παράλια. Σήμερα λειτουργούν τέσσερις ποτοποιίες που παράγουν το φημισμένο, μυρωδάτο και γλυκόπιοτο Πλωμαρίτικο ούζο.
Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου χτισμένος το 1847. Σήμα κατατεθέν του οικισμού ο πλάτανος της κεντρικής πλατείας, που όπως λέγεται φυτεύτηκε το 1813. Πυρήνας της πολιτιστικής ζωής της πόλης, είναι το “Πολύκεντρο”, παλιό σαπωνοποιείο που στεγάζει αίθουσα εκδηλώσεων, συνεδρίων, μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις. Το Πολύκεντρο, φέρνει το όνομα “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, προς τιμήν του μεγάλου Διδασκάλου του Γένους, που γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι της επαρχίας Πλωμαρίου. Στον οικισμό λειτουργεί “Μουσείο Ούζου”, (στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη), όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει παλιούς αποστακτήρες και άλλα σύνεργα του τρόπου παραγωγής του προϊόντος, καθώς και έγγραφα δηλωτικά των τρόπων εμπορίας και των αγορών στις οποίες εξαγόταν. Λειτουργεί επίσης “Μουσείο Σαπουνιού”, στο Πολύκεντρο του Δήμου (το ανακαινισμένο και μετασκευασμένο πρώην σαπωνοποιείο Πούλια), όπου εκτίθενται όλα τα σύνεργα παρασκευής του προϊόντος, ετικέτες από διάφορες μάρκες λεσβιακών σαπουνιών, καθώς και η εμπορική αλληλογραφία των ιδιοκτητών του σαπωνοποιείου με αγορές του εξωτερικού.
Νέο Ηλεκτρονικό Κατάστημα
επισκεφθείτε το και αναζητήστε ποιοτικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα